Page 3 of 13 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 31 to 45 of 195

Thread: [HowTo] Sane Scanner-Server with XSane Frontend

  1. #31
    Quote Originally Posted by carterb View Post
    Hi, did you also do that:

    http://wl500g.info/showpost.php?p=163772&postcount=28

    Regards
    Oliver
    yes. the problem is the file /etc/services that after a reboot changes back to the sane-server instead of saned

  2. #32
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Germany, Bonn
    Posts
    374
    Hi,

    then you did not change /opt/etc/init.d/S01sane-backends.
    This file looks at startup if the right service/port configuration is in /etc/services.

    Regards
    Oliver
    Regards / Grüße,
    Oliver

    [How-To] Sane Scanner-Server mit XSane Frontend "german"
    [How-To] Sane Scanner-Server with XSane Frontend "english"

    Router: Wl500gP v1 nach Wengi's HowTo mit FW 1.9.2.7-d-r599
    Speicher: Trekstor DataStation maxi 1 Tb
    Clients: Kathrein UFS910 FullHD Sat Receiver, PS3, PCs, Canon MP830 an Sane Scanner-Server, Kyocera-Mita FS1020D über Printserver

  3. #33
    I changed /opt/etc/init.d/S01sane-backends

    Now I have 2 problems.
    I change /etc/services to
    Code:
    # Local services
    
    saned               6566/tcp        # SANE network scanner daemon
    but after the reboot it backs to sane-port. How that happens? Is it possible to have some file automatically doing that?

    I changed that and instead of rebooting I shut down xinetd and started it again and after that I run the code scanimage -L and I got
    Code:
    [rmfontes@WL-500gp root]$ scanimage -L
    scanimage: '/opt/lib/sane/libsane-hpaio.so.1' is not an ELF file
    scanimage: '/opt/lib/sane/libsane-hpaio.so.1' is not an ELF file
    
    No scanners were identified. If you were expecting something different,
    check that the scanner is plugged in, turned on and detected by the
    sane-find-scanner tool (if appropriate). Please read the documentation
    which came with this software (README, FAQ, manpages).

  4. #34
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Germany, Bonn
    Posts
    374
    Hi,

    libsane-hpaio.so.1
    ok thats some problem with hplip-library. I have to figure out how to solve it.

    Please post the file:
    Code:
    /opt/etc/init.d/S01sane-backends
    after a restart.

    but after the reboot it backs to sane-port. How that happens? Is it possible to have some file automatically doing that?
    The reason is a wrong "/opt/etc/init.d/S01sane-backends" because this file is looking for the right entry and if its not in, it will becreated. In your case, "sane-port" is created and not "saned". So as I told you, please post the file.

    Regards
    Oliver
    Last edited by carterb; 30-10-2009 at 09:41.
    Regards / Grüße,
    Oliver

    [How-To] Sane Scanner-Server mit XSane Frontend "german"
    [How-To] Sane Scanner-Server with XSane Frontend "english"

    Router: Wl500gP v1 nach Wengi's HowTo mit FW 1.9.2.7-d-r599
    Speicher: Trekstor DataStation maxi 1 Tb
    Clients: Kathrein UFS910 FullHD Sat Receiver, PS3, PCs, Canon MP830 an Sane Scanner-Server, Kyocera-Mita FS1020D über Printserver

  5. #35
    I checked the /opt/etc/init.d/S01sane-backends file and it was sane-port. I don't know how it changed but it's ok now after the reboot. No error on the xinetd.
    The only thing that does't work is scanimage -L.

  6. #36
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Germany, Bonn
    Posts
    374
    Hi,

    good!

    Code:
    scanimage: '/opt/lib/sane/libsane-hpaio.so.1' is not an ELF file
    scanimage: '/opt/lib/sane/libsane-hpaio.so.1' is not an ELF file
    I'm looking for a solution for the other problem.

    Regards
    Oliver
    Regards / Grüße,
    Oliver

    [How-To] Sane Scanner-Server mit XSane Frontend "german"
    [How-To] Sane Scanner-Server with XSane Frontend "english"

    Router: Wl500gP v1 nach Wengi's HowTo mit FW 1.9.2.7-d-r599
    Speicher: Trekstor DataStation maxi 1 Tb
    Clients: Kathrein UFS910 FullHD Sat Receiver, PS3, PCs, Canon MP830 an Sane Scanner-Server, Kyocera-Mita FS1020D über Printserver

  7. #37
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Germany, Bonn
    Posts
    374
    Hi,

    do the following for a test:
    Code:
    rm /opt/lib/sane/libsane-hpaio.so.1
    ipkg remove hplip
    flashfs save && flashfs commit && flashfs enable && reboot
    After restart do:
    Code:
    ipkg install hplip
    restart and try it again with:
    Code:
    scanimage -L
    Regards
    Oliver
    Regards / Grüße,
    Oliver

    [How-To] Sane Scanner-Server mit XSane Frontend "german"
    [How-To] Sane Scanner-Server with XSane Frontend "english"

    Router: Wl500gP v1 nach Wengi's HowTo mit FW 1.9.2.7-d-r599
    Speicher: Trekstor DataStation maxi 1 Tb
    Clients: Kathrein UFS910 FullHD Sat Receiver, PS3, PCs, Canon MP830 an Sane Scanner-Server, Kyocera-Mita FS1020D über Printserver

  8. #38
    hplip problem solved

    scanimage -L still doesn't detect the scanner

  9. #39

    Network scanning?

    Many thanks for the HowTo!

    I followed the whole thing and my Epson all-in-one RX520 is now connected to the ASUS WL-500 g Premium.

    What is working:
    • printing ubuntu Karmic & Jaunty
    • printing Windows XP
    • sane-find-scanner detects the scanner
    • scanimage -L detects the scanner after adding "0x04b8 0x081a" to epson2.conf

    I scanned an image (with scanimage) locally on the router and was able to save to the external storage device.

    What is not working:
    scanning over the network with xsane (Ubuntu and Windows XP)
    • I double checked with the instructions in the HowTo
    • what am I doing wrong - have missed something
    • how to analyse - logs - commands ?

  10. #40
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Germany, Bonn
    Posts
    374
    Hi,

    whats the error message of XSane?

    Could be a network problem.

    After a restart pleaso post the output of the following commands:
    Code:
    grep "saned" /etc/services
    Code:
    grep "saned" /opt/etc/init.d/S01sane-backends
    Code:
    #Restart xinetd
    killall xinetd
    xinetd -d
    Post the complete output of xinetd.

    From your Windows-Commandline (cmd), type
    Code:
    telnet ip.of.your.router 6566
    If the output is a black screen, well! Otherwise post the error-message.

    Regards
    Oliver
    Regards / Grüße,
    Oliver

    [How-To] Sane Scanner-Server mit XSane Frontend "german"
    [How-To] Sane Scanner-Server with XSane Frontend "english"

    Router: Wl500gP v1 nach Wengi's HowTo mit FW 1.9.2.7-d-r599
    Speicher: Trekstor DataStation maxi 1 Tb
    Clients: Kathrein UFS910 FullHD Sat Receiver, PS3, PCs, Canon MP830 an Sane Scanner-Server, Kyocera-Mita FS1020D über Printserver

  11. #41

    Re: Network scanning?

    Thanks for the quick reply, here my answers:

    Output of Xsane: no devices available

    Code:
    grep "saned" /etc/services
    saned 6566/tcp # SANE network scanner daemon
    Code:
    grep "saned" /opt/etc/init.d/S01sane-backends
    if !( grep -q ^saned /etc/services ); then
    echo "saned 6566/tcp # SANE network scanner daemon" >> /etc/services
    Code:
    #Restart xinetd
    killall xinetd
    xinetd -d
    sh: xinetd: not found
    Code:
    telnet 192.168.1.1 6566
    Trying 192.168.1.1...
    telnet: Unable to connect to remote host: Connection refused

    I suppose a xinetd and/or connection problem? My answers made me thinking:
    due to some reason "xinetd" was not installed (not seen in HowTo, forgotten, ...), but
    Code:
    ipkg install xinetd
    and
    Code:
    flashfs save && flashfs commit && flashfs enable && reboot
    Did help me one step further
    Now Xsane is starting remotely, but gives the following error:
    Unknown SANE status code -1081075667
    I'll keep searching?

    I tried scanimage both on Ubuntu and Windows and the output of
    Code:
    scanimage -L
    on Ubuntu gives:
    WARNING: Unhandled message: interface=org.freedesktop.DBus.Introspectable, path=/, member=Introspect
    device `net:192.168.1.1:epson2:libusb:003:003' is a Epson generic flatbed scanner

    Thx
    Last edited by wiert; 17-10-2009 at 00:04. Reason: partially solved

  12. #42
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Germany, Bonn
    Posts
    374
    Hi,

    are you sure, xinetd is installed correctly now??

    please again (now with xinetd installed) post the output of:
    Code:
    #Restart xinetd
    killall xinetd
    xinetd -d
    And post your xinetd-sane-file:
    Code:
    vi /opt/etc/xinetd.d/saned
    I'm looking for the error message on sane-support, because I do not know it.

    Regards
    Oliver
    Regards / Grüße,
    Oliver

    [How-To] Sane Scanner-Server mit XSane Frontend "german"
    [How-To] Sane Scanner-Server with XSane Frontend "english"

    Router: Wl500gP v1 nach Wengi's HowTo mit FW 1.9.2.7-d-r599
    Speicher: Trekstor DataStation maxi 1 Tb
    Clients: Kathrein UFS910 FullHD Sat Receiver, PS3, PCs, Canon MP830 an Sane Scanner-Server, Kyocera-Mita FS1020D über Printserver

  13. #43

    Re2: Network scanning?

    Hi,

    Part II:
    The output of
    Code:
    #Restart xinetd
    killall xinetd
    xinetd -d
    looks like
    Code:
    70/1/1@13:19:03: DEBUG: 1662 {handle_includedir} Reading included configuration file: /opt/etc/xinetd.d/saned [file=/opt/etc/xinetd.conf] [line=15]
    Service defaults
            Instances = 60
            CPS = max conn:25 wait:30
            Bind = All addresses.
            Only from:  localhost(HOST) 10.0.0.0/255.0.0.0(NET) 172.16.0.0/255.240.0.0(NET) 192.168.0.0/255.255.0.0(NET)
            No access: No blocked sites
            Logging to syslog. Facility = authpriv, level = info
            Log_on_success flags = HOST PID
            Log_on_failure flags = HOST
    
    Service configuration: saned
            id = saned
            flags = IPv4
            socket_type = stream
            Protocol (name,number) = (tcp,6)
            port = 6566
            wait = no
            user = 0
            group = 0
            Groups = no
            PER_SOURCE = -1
            Bind = All addresses.
            Server = /opt/sbin/saned
            Server argv = saned
            Only from:  localhost(HOST) 10.0.0.0/255.0.0.0(NET) 172.16.0.0/255.240.0.0(NET) 192.168.0.0/255.255.0.0(NET)
            No access: No blocked sites
            Logging to syslog. Facility = authpriv, level = info
            Log_on_success flags = HOST PID
            Log_on_failure flags = HOST
    
    70/1/1@13:19:03: DEBUG: 1662 {cnf_start_services} Started service: saned
    70/1/1@13:19:03: DEBUG: 1662 {cnf_start_services} mask_max = 6, services_started = 1
    70/1/1@13:19:03: NOTICE: 1662 {main} xinetd Version 2.3.14 started with no options compiled in.
    70/1/1@13:19:03: NOTICE: 1662 {main} Started working: 1 available service
    70/1/1@13:19:03: DEBUG: 1662 {main_loop} active_services = 1
    and my xinetd-sane-file:
    Code:
    service saned
    {
    port = 6566
    socket_type = stream
    server = /opt/sbin/saned
    protocol = tcp
    user = admin
    group = root
    wait = no
    disable = no
    }
    If nothing wrong with the above output, probably a backend problem?

    I had to put manufacturer ID and device ID manually in epson2.conf to let scanimage recognise the scanner?

    Thx!

  14. #44
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Saint-Petersburg
    Posts
    10
    Hello!
    Great thanks for you howto, carterb!
    But I have the same problem as weirt with my Epson Stylus Photo RX640. The output of all commands are the same as weirt's. Except two things.
    1) xsane gave me a segmentation fault.
    2) I am able to get scan using simple scanimage > temp.png on my PC running Ubuntu Linux.

  15. #45
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Germany, Bonn
    Posts
    374
    Hi,

    But I have the same problem as weirt with my Epson Stylus Photo RX640. The output of all commands are the same as weirt's. Except two things.
    1) xsane gave me a segmentation fault.
    2) I am able to get scan using simple scanimage > temp.png on my PC running Ubuntu Linux.
    this seems to be a problem with the epson2 backend.
    I'm working on a solution.

    Regards
    Oliver
    Regards / Grüße,
    Oliver

    [How-To] Sane Scanner-Server mit XSane Frontend "german"
    [How-To] Sane Scanner-Server with XSane Frontend "english"

    Router: Wl500gP v1 nach Wengi's HowTo mit FW 1.9.2.7-d-r599
    Speicher: Trekstor DataStation maxi 1 Tb
    Clients: Kathrein UFS910 FullHD Sat Receiver, PS3, PCs, Canon MP830 an Sane Scanner-Server, Kyocera-Mita FS1020D über Printserver

Page 3 of 13 FirstFirst 12345 ... LastLast

Similar Threads

  1. Replies: 24
    Last Post: 05-05-2015, 08:42
  2. SANE (Scanner server) - Any chance for WL-500g?
    By Dante_ in forum WL-500g Custom Development
    Replies: 107
    Last Post: 31-08-2012, 11:41
  3. [HowTo] Sane Scanner-Server mit XSane Frontend
    By carterb in forum German Discussion - Deutsch (DE)
    Replies: 9
    Last Post: 30-08-2012, 20:01
  4. HowTo install OpenVPN server
    By Tamadite in forum WL-500g/WL-500gx Tutorials
    Replies: 41
    Last Post: 31-05-2012, 21:41
  5. HowTo secure FTP server (SSL/TLS)
    By Tamadite in forum WL-500gP Tutorials
    Replies: 12
    Last Post: 14-10-2008, 20:38

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •