Page 10 of 13 FirstFirst ... 89101112 ... LastLast
Results 136 to 150 of 195

Thread: [HowTo] Sane Scanner-Server with XSane Frontend

  1. #136
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Germany, Bonn
    Posts
    374
    Hi,

    there is no entry in your:
    Code:
    /opt/etc/sane.d/saned.conf
    That might be the reason for xsane-error. Look at 2.3 on the HowTo.

    Please post the output of:
    Code:
    sane-find-scanner
    and
    Code:
    scanimage -L
    Last edited by carterb; 12-08-2010 at 13:59.
    Regards / Grüße,
    Oliver

    [How-To] Sane Scanner-Server mit XSane Frontend "german"
    [How-To] Sane Scanner-Server with XSane Frontend "english"

    Router: Wl500gP v1 nach Wengi's HowTo mit FW 1.9.2.7-d-r599
    Speicher: Trekstor DataStation maxi 1 Tb
    Clients: Kathrein UFS910 FullHD Sat Receiver, PS3, PCs, Canon MP830 an Sane Scanner-Server, Kyocera-Mita FS1020D über Printserver

  2. #137
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Moscow, Russia
    Posts
    322
    Thanks for answer!
    Quote Originally Posted by carterb View Post
    Hi,

    there is no entry in your:
    Code:
    /opt/etc/sane.d/saned.conf
    That might be the reason for xsane-error. Look at 2.3 on the HowTo.
    Code:
    # saned.conf
    # Configuration for the saned daemon
    
    ## Daemon options
    # Port range for the data connection. Choose a range inside [1024 - 65535].
    # Avoid specifying too large a range, for performance reasons.
    #
    # ONLY use this if your saned server is sitting behind a firewall. If your
    # firewall is a Linux machine, we strongly recommend using the
    # Netfilter nf_conntrack_sane connection tracking module instead.
    #
    # data_portrange = 10000 - 10100
    
    
    ## Access list
    # A list of host names, IP addresses or IP subnets (CIDR notation) that
    # are permitted to use local SANE devices. IPv6 addresses must be enclosed
    # in brackets, and should always be specified in their compressed form.
    #
    # The hostname matching is not case-sensitive.
    
    #scan-client.somedomain.firm
    #192.168.0.1
    192.168.1.0/24
    #[2001:7a8:185e::42:12]
    #[2001:7a8:185e::42:12]/64
    
    # NOTE: /etc/inetd.conf (or /etc/xinetd.conf) and
    # /etc/services must also be properly configured to start
    # the saned daemon as documented in saned(8), services(4)
    # and inetd.conf(4) (or xinetd.conf(5)).
    Please post the output of:
    Code:
    sane-find-scanner
    Code:
    [root@rtn16 root]$ sane-find-scanner
    
      # sane-find-scanner will now attempt to detect your scanner. If the
      # result is different from what you expected, first make sure your
      # scanner is powered up and properly connected to your computer.
    
      # No SCSI scanners found. If you expected something different, make sure that
      # you have loaded a kernel SCSI driver for your SCSI adapter.
      # Also you need support for SCSI Generic (sg) in your operating system.
      # If using Linux, try "modprobe sg".
    
    found USB scanner (vendor=0x04a9 [Canon], product=0x171a [MP810]) at libusb:001:003
      # Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported by
      # SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage.
    
      # Not checking for parallel port scanners.
    
      # Most Scanners connected to the parallel port or other proprietary ports
      # can't be detected by this program.
    and
    Code:
    scanimage -L
    Code:
    [root@rtn16 root]$ scanimage -L
    [pixma] udp_command: no data received (recv): Connection refused[pixma] udp_command: no data received (recv): Connection refused[pixma] udp_command: no data received (recv): Connection refused[pixma] Cannot read scanner make & model:
    device `pixma:04A9171A_313DEE' is a CANON Canon PIXMA MP810 multi-function peripheral
    I`m reinstall sane and output "scanimage -L" was changed
    Code:
    [root@rtn16 root]$ scanimage -L
    device `pixma:04A9171A_313DEE' is a CANON Canon PIXMA MP810 multi-function peripheral
    but scanning dont work...
    Last edited by Parkinstein; 30-08-2010 at 19:09.

  3. #138

    Great howto

    Hi.
    first of all: great work Oliver

    I'm trying to get this to work in dd-wrt version v24-sp2 (08/07/10) mega (I know, this is not the right firmware).
    My scanner is a HP psc 1610 (printer and scanner all in one), witch on sane-project side is reported to work "good", and also is functioning perfectly if connected directly to my ubuntu box.

    kernalversion 2.4
    scanimange version 1.0.21
    hplip version 2.8.12-1
    dbus - 1.2.16-2
    dbus-glib - 0.82-1


    I had some trouble to get hp-probe to find my scanner. For some strange reason the models.py searched for the models.dat fil in /tmp/root/data/models and not /opt/share/hplips/models. To make a workaround i hardcoded the right path in models.py.
    Then scanimage -L gave the output:
    device `hpaio:/usb/PSC_1600_series?serial=MY62SC13KY04GH' is a Hewlett-Packard PSC_1600_series all-in-one
    and sane-find-scanner:
    <---snipped --->
    found USB scanner (vendor=0x03f0 [HP], product=0x4811 [PSC 1600 series]) at libusb:001:009
    <---snipped --->

    This all seams promising. But when trying scanimage >/op/tmp/img.pnm i get this error:
    <--- snipped --->
    arguments to dbus_connection_send() were incorrect, assertion "connection != NULL" failed in file dbus-connection.c line 3141.
    <--- snipped --->
    D-Bus not compiled with backtrace support so unable to print a backtrace.


    How do I get some more debugging info out of scanimage?

    edit: added notification
    Last edited by poulsen; 30-08-2010 at 13:41.

  4. #139

    xsane - no devices avalaible but sane server works fine

    Hi
    I have a problem with xsane application. I have installed sane-server sucessful according to how-to.When I wanted scan from xsane on windows or on linux,it showed -no device available.

    I found out if I type scanimage -T,I get i/o error.
    scanimage: scanning image of size 638x877 pixels at 24 bits/pixel
    scanimage: acquiring RGB frame, 8 bits/sample
    scanimage: reading one scanline, 1914 bytes... FAIL Error: Error during device I/O

    i have canon MP220

    can you help me please?
    thanks

    sorry for my english ...
    Last edited by msio; 04-09-2010 at 17:52.

  5. #140
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Germany, Bonn
    Posts
    374
    Hi all,

    @poulsen: What kernel version exactly?

    @Parkinstein: Don't know the reason yet...? Seems to me a sane-problem (not router related). Please ask at the sane-mailing-list.
    http://lists.alioth.debian.org/mailm...nfo/sane-devel

    @msio: What system are you using?
    Regards / Grüße,
    Oliver

    [How-To] Sane Scanner-Server mit XSane Frontend "german"
    [How-To] Sane Scanner-Server with XSane Frontend "english"

    Router: Wl500gP v1 nach Wengi's HowTo mit FW 1.9.2.7-d-r599
    Speicher: Trekstor DataStation maxi 1 Tb
    Clients: Kathrein UFS910 FullHD Sat Receiver, PS3, PCs, Canon MP830 an Sane Scanner-Server, Kyocera-Mita FS1020D über Printserver

  6. #141
    Quote Originally Posted by carterb View Post
    Hi all,
    @poulsen: What kernel version exactly?
    The exact kernal version is 2.4.37 from dd-wrt.

  7. #142
    Hi

    I got a little progress.
    I got dbus playing a little nicer... by changing in the config-files for dbus (and /opt/etc/init.d/S20dbus) and changing the user dbus runs too the username that is on the router.
    Now when i run scanimage -T I'm asked for a password.

    I'll investigate a this some more and return later

    Edit:
    when running command scanimage -T I get this
    WARNING: backend requested plain-text password
    Authentification required for resource net:localhost:▒. Enter username: XXXX
    Enter password:
    Segmentation fault
    Last edited by poulsen; 13-09-2010 at 22:57. Reason: Add some more info

  8. #143
    Quote Originally Posted by carterb View Post
    Hi all,

    @poulsen: What kernel version exactly?

    @Parkinstein: Don't know the reason yet...? Seems to me a sane-problem (not router related). Please ask at the sane-mailing-list.
    http://lists.alioth.debian.org/mailm...nfo/sane-devel

    @msio: What system are you using?
    i am using kernel 2.4.20 from Oleg ... thanks
    Last edited by msio; 17-09-2010 at 19:29.

  9. #144
    First off; thanks carterb for maintaining the sane-backend package and for making the updated hplip package. Following this tutorial I have gotten my HP F4480 90% of the way to printing; the last 10% turns out is due to the fact that I need a minimum of 3.9.6 HPLIP to support this device according to the HP Website. Do you plan to update your 3.9.2 pacakge?

    Thanks for all your great work.
    Last edited by adolchristin; 16-09-2010 at 04:54.

  10. #145
    I followed this howto about a year ago and was a happy user of my shared Epson RX 520, ...

    Recently I installed a new desktop PC dualboot Ubuntu Maverick and Windows 7, both 64-bit - on both OSes scanning and/or printing over the network dit not work as it should:
    • on W7, prints half a page, then garbish;
    • scanning on W7 and ubuntu starts, but Xsane hangs before the page is completely scanned, ...

    Scanning and printing with RX 520 directly attached to USB works OK on the same PC.

    Also any problem for scanning and printing over the network with my older PC's (32 bit OS).

    Anyone experienced the same problems ?

    Thx

  11. #146
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Germany, Bonn
    Posts
    374
    Hi,

    @adolchristin: I can build a new version. May take some days...

    @msio: Is that the newest kernel release??
    Last edited by carterb; 21-09-2010 at 14:39.
    Regards / Grüße,
    Oliver

    [How-To] Sane Scanner-Server mit XSane Frontend "german"
    [How-To] Sane Scanner-Server with XSane Frontend "english"

    Router: Wl500gP v1 nach Wengi's HowTo mit FW 1.9.2.7-d-r599
    Speicher: Trekstor DataStation maxi 1 Tb
    Clients: Kathrein UFS910 FullHD Sat Receiver, PS3, PCs, Canon MP830 an Sane Scanner-Server, Kyocera-Mita FS1020D über Printserver

  12. #147

    Question need some help: saned and printing

    Hello!
    I've got an RT-N16 with the new Oleg (rev around 2080), and a HP LaserJet 3300 multifunctional printer.
    I set up sane-backends and hplip with the help of the guide I've read here, but sane-find-scanner couldn't find my laserjet.
    I searched for answers and found out that I need dbus and snmp too.
    I installed both packages, but dbus gave segfault, so I replaced it with an older one.
    This way sane-find-scanner still couldn't find the scanner, but hp-probe could, so finally scanning works.

    The problem is that when I scan using XSane, the /dev/lp0 disappears, so I can't print anymore. I've read that this is normal and printing can be done by using cups, so I installed that package too.

    It also gave segfault so once again I installed an older version of cups.
    But! When I try to start cups, it crashes. The message in the system log is "/opt/var/spool/cups is not a directory!" despite the fact that the directory exists and is a directory.

    That's all I think and sorry for the long post.
    Someone please help me to make both printing and scanning possible!

    Thanks in advance:
    GandC

  13. #148
    @carterb
    I guess you have successfully built the sane-backends from the sources in your router, right? If so, could you provide some instructions how you build the sane-backends package from the sources? I tried to build the version 1.0.20 in my WL-500gPV2, however, I encountered some errors. The first problem is what to select as the build type when running ./configure? The configuration script does not automatically guess my system, so I have to set it manually. I used "mips", however, this makes the compilation fail so it probably isn't the correct build type.

    And why am I building this from the sources? I just can't get my scanner to work with my router with the version 1.0.21 of sane-backends so I have to revert back to 1.0.20 which I know was working earlier. Even better would be if someone could provide me the 1.0.20 version as an ipk package which would be easier to install than building from the sources.

  14. #149
    @carterb can you upload hplip to other server?
    i'm having problems downloading from rapidshare

  15. #150
    Quote Originally Posted by carterb View Post
    Hi,
    @adolchristin: I can build a new version. May take some days...
    Please take your time; thank you for maintaining this package, I know we all appreciate it.

Page 10 of 13 FirstFirst ... 89101112 ... LastLast

Similar Threads

  1. Replies: 24
    Last Post: 05-05-2015, 08:42
  2. SANE (Scanner server) - Any chance for WL-500g?
    By Dante_ in forum WL-500g Custom Development
    Replies: 107
    Last Post: 31-08-2012, 11:41
  3. [HowTo] Sane Scanner-Server mit XSane Frontend
    By carterb in forum German Discussion - Deutsch (DE)
    Replies: 9
    Last Post: 30-08-2012, 20:01
  4. HowTo install OpenVPN server
    By Tamadite in forum WL-500g/WL-500gx Tutorials
    Replies: 41
    Last Post: 31-05-2012, 21:41
  5. HowTo secure FTP server (SSL/TLS)
    By Tamadite in forum WL-500gP Tutorials
    Replies: 12
    Last Post: 14-10-2008, 20:38

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •