Results 1 to 3 of 3

Thread: 270mbps only without encryption

  1. #1

    270mbps only without encryption

    Hi, I'm able to get 270mbps with my 500w only if i don't have encryption enabled. When I enable any type of encryption, even wep, it drops down to 54mbps. I tested the speeds to see if they were true by transferring a file wirelessly across my lan. Without encryption I could transfer a file at about 9mBps and with encryption at about 1-2mBps.

    I'm using Olegs 1.9.2.7-10 and a dell 1515(atheros) wireless n card in my laptop.

    Anybody have any idea why this could be?

  2. #2
    I have a dell 1505 wireless N card and with the top encription, WPA2/AES I get about 6.5MB/s stable, 270mbit connection.

    The only thing that kills my transfer rate is when I put my memory stick in a USB, it sucks all the power and my wireless drops to 1.5MB/s maximum rate, though still connected at 270mbit. The stick gets so hot it burns my fingers, and then the file server dies along with the router's interface

  3. #3
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    The Netherlands - Eindhoven
    Posts
    1,767
    there are small, low energy chips in the router. Creating a fast network is not that hard. Encrypting data is however a cpu hungry task, so yeh, it always slows down things, but it's better than pumping private data in the air so other people might have a look at that.
    I have a intel AGN card, but with WPA2 enabled I can get up to 6-9mb/s quite good comprared to 54mbit networks.

    my advice... try a different "Regulatory Mode" in the advanced wireless settings

Similar Threads

  1. 1.9.2.7-9 encryption problems fix
    By wpte in forum WL-500w Firmware Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 30-03-2008, 19:45
  2. WL-520g Wireless Network Encryption Issue
    By RULLe in forum WL-500g Q&A
    Replies: 0
    Last Post: 17-01-2007, 16:39
  3. Cannot enable WEP encryption in client mode
    By eldavies in forum WL-HDD Q&A
    Replies: 0
    Last Post: 07-09-2006, 22:27
  4. Deluxe or not: What to choose for WEP encryption
    By KasperAarhus in forum WL-500g Q&A
    Replies: 2
    Last Post: 10-05-2006, 21:50

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •