Page 5 of 64 FirstFirst ... 345671555 ... LastLast
Results 61 to 75 of 958

Thread: [HowTo] Install and configure Oleg's firmware

  1. #61
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany - Frankfurt
    Posts
    1,548
    Quote Originally Posted by Melicous View Post
    1) I haven't tried the optimisation bit yet and would like to know if I do run samba under xinetd will it be slower or something.

    2) Furthermore I would like to get a ftp or sftp running again and was wondering if this can be run under xinetd aswell

    3) Also if you don't have a webcam attached you can put this in the post-boot
    Code:
    rmmod videodev
    4) Lasty why isn't this a sticky yet, this goes along gr8 with the macsat tut
    Hi,

    1) it will not be slower. *mbd will only start when you access the share. Thats all.

    2) Yes, you can. You only have to find the right config for xinetd listening on port 21.

    3) I never had such a module in my firm...

    4) Good question

    wengi
    Übersicht aller HowTos --- HowTo Overview (mostly german)
    WL-HDD mit diesem Setup. --- WL-HDD with this setup.
    Kein Support per PM - Frage im jeweiligen Thread! --- No support via pm - ask in the according thread!
    Eine wirklich gute Idee erkennt man daran, dass ihre Verwirklichung von vorne herein ausgeschlossen erscheint. (Albert Einstein)

  2. #62

    charset problem with transmission

    transmission downloads files OK
    at least I can see them with ls command

    Code:
    drift_USA_JAP.torrent.seeding
    ĞÑиÑ
         Ñ Ğ¯Ğ¿Ğ¾Ğ½Ğ¸Ñ Ğ¿ÑоÑив Ğ
    but samba shows only .torrent files and no .avi

    Right now samba works with russian symbols OK - i can write them from XP client and see them by SMB and on Asus with ls command in appropriate way

    my smb.conf

    # Samba config file created using SWAT
    # from 192.168.1.2 (192.168.1.2)
    # Date: 2007/10/27 16:03:19

    # Global parameters
    [global]
    client code page = 866
    workgroup = BELL
    netbios name = ASUS
    server string =
    security = SHARE
    log file = /opt/var/log/samba/log.%m
    max log size = 50
    load printers = No
    character set = 1251
    dns proxy = No
    guest account = admin
    hosts allow = 192.168.1.

    [printers]
    comment = All Printers
    path = /opt/var/spool/samba
    printable = Yes
    browseable = No

    [www]
    comment = HTTP server files
    path = /opt/share/www
    read only = No
    guest ok = Yes

    [torrent]
    comment = torrent files
    path = /tmp/harddisk/torrent
    read only = No
    guest ok = Yes
    I don't remember whether I did the oleg's instructions but i guess i did

    nvram set lan_stp=0
    nvram set usb_vfat_options=codepage=866,iocharset=cp1251
    nvram set usb_ntfs_options=iocharset=cp1251
    nvram set usb_smbcpage_x=866
    nvram set usb_smbcset_x=1251
    nvram set regulation_domain=0x00ALL
    nvram commit
    Can i switch everything to UTF and will it work?
    Hardware: WL-500gp 1.9.2.7-7g + powered USB hub (WD Passport 120GB) + USB HP LazerJet 1010
    Software: transmission (BT-client) by wengie's manual + russian names fixing script | http/ftp download with web-interface ADOS by DINI (uninstalled) | rsnapshot - incremental backup utility using rsync (english, ğóññêèé) (uninstalled) | lighttpd (uninstalled) |samba2

  3. #63
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany - Frankfurt
    Posts
    1,548
    Sorry, but i have no idea. You will have to try.

    wengi
    Übersicht aller HowTos --- HowTo Overview (mostly german)
    WL-HDD mit diesem Setup. --- WL-HDD with this setup.
    Kein Support per PM - Frage im jeweiligen Thread! --- No support via pm - ask in the according thread!
    Eine wirklich gute Idee erkennt man daran, dass ihre Verwirklichung von vorne herein ausgeschlossen erscheint. (Albert Einstein)

  4. #64
    Hi i've bean running with your tut for awhile and i noticed that file transfer rate is much slower with the custom firmeare over samba. VS the ogiginal firmware that asus supplys. But if i use the original firmware i cant get it to work with vista.

    Any idea how to speed up access time? Its really slow.

  5. #65
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany - Frankfurt
    Posts
    1,548
    The only way is to stop all other things.
    Stopping transmission is most important before copying files over samba.
    And running samba with xinetd if you want to use transmission is recommended.

    It is not that the orig firmware is faster, it is that you normaly run more services when oleg is installed.

    wengi
    Übersicht aller HowTos --- HowTo Overview (mostly german)
    WL-HDD mit diesem Setup. --- WL-HDD with this setup.
    Kein Support per PM - Frage im jeweiligen Thread! --- No support via pm - ask in the according thread!
    Eine wirklich gute Idee erkennt man daran, dass ihre Verwirklichung von vorne herein ausgeschlossen erscheint. (Albert Einstein)

  6. #66
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Milano - Italy
    Posts
    164
    First of all thank you very much Wengi for this great tutorial, it should be sticked and unified with the one by marcnesium.

    Today I upgraded my Wl500gP firmware with the latest from Oleg, so I decided to take a look to your toturial to change something on my filesystem...

    Some note after installation:

    Installed Samba2, due to problems browsing my USB disk from WinVista.
    Now it's ok. Installing via ipkg Samba2 on top of original Oleg's firmware, in /opt/etc/init.d I 've found 2 samba start script:

    S80samba
    Code:
    #!/bin/sh
    
    
    if [ -n "`pidof smbd`" ] ; then
        echo "Stopping smbd:"
        killall smbd
    fi
    
    if [ -n "`pidof nmbd`" ] ; then
        echo "Stopping nmbd:"
        killall nmbd
    fi
    
    #sleep 2
    
    echo "Starting smbd:"
    /opt/sbin/smbd -D;
    echo "Starting nmbd:"
    /opt/sbin/nmbd -D;
    and S97Samba
    Code:
    #!/bin/sh
    /usr/sbin/smbd -D -l /opt/var/log/smbd.log -s /opt/etc/samba/smb.conf
    /usr/sbin/nmbd -D -n myasus -o -l /tmp -s /opt/etc/samba/smb.conf
    I don't know if this is a my mistake, but moving samba service from initd to xinitd, I had to remove both file.

    One question about samba2 on xinitd: at first startup both samba services are not loaded, when I try to access my shared disk, i can see nmbd and smbd running. Are these precesses stopped after some time of inactivity ?

    Another question about xinitd: I'd like to run my MediaServer (WizD) using xinitd too, to save memory space. Is it possible ?

    A note about SSH autologin. This is how my login appear now:

    Code:
    Using username "root".
    Authenticating with public key "MyAsus"
    Passphrase for key "MyAsus":
    As you can see is asking me my Passphrase instead of a complete autologin. Is this normal ?

    About modules: in my WL even if not listed by lsmod, videodev is removable to gain some more Kb in memory.

    More questions on the way... let me test deeply this new fw/sw combination...

    Max
    Last edited by QMax; 11-11-2007 at 12:51.

  7. #67
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany - Frankfurt
    Posts
    1,548
    Hi,

    i have not seen the S97Samba script until now. Maybe this is new with the latest oleg firmware. I could not test this until now. But running samba with xinetd needs both files to be deleted. Maybe there will have to be done some changes to the xinetd files if the conf entries of S97 are required. But i dont think so.

    The processes _should_ be stopped after a timeout. In fact i sometimes see nmbd keep on running while smbd is stopped as expected. Don't know why.

    WizD should also work with xinetd. But i have no idea which ports are used. This is nothing special to the oleg firmware. Simply search the inet for "wizd AND xinetd". (And write a HowTo if you managed it to work :-))

    Did you define a passphrase when you saved the private key? If yes: This is the reason.

    I never saw the module videodev. So thanks for the hint. It works:
    Code:
    [admin@blechbuechse init.d]$ rmmod videodev
    rmmod: videodev: Success
    Strange..

    wengi
    Übersicht aller HowTos --- HowTo Overview (mostly german)
    WL-HDD mit diesem Setup. --- WL-HDD with this setup.
    Kein Support per PM - Frage im jeweiligen Thread! --- No support via pm - ask in the according thread!
    Eine wirklich gute Idee erkennt man daran, dass ihre Verwirklichung von vorne herein ausgeschlossen erscheint. (Albert Einstein)

  8. #68
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Milano - Italy
    Posts
    164
    Quote Originally Posted by wengi View Post
    The processes _should_ be stopped after a timeout. In fact i sometimes see nmbd keep on running while smbd is stopped as expected. Don't know why.

    Something strange happens running Samba2 with xinetd.
    I also use xinetd for vsftp, and everytime i close an ftp session, vsftp disappear from running processes immediately, this doesn't happens with smbd and nmbd, even if I closed my last SMB connection about one hr ago...

    About WizD, I've take a look to the startup file... too complicated for my knowledge

    Max

  9. #69
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany - Frankfurt
    Posts
    1,548
    Hi,

    xinetd works for me with smbd. I never looked at the time when smbd is stopped. But it is possible that it lasts more than one hour.... Windows allways keeps smb connections open...
    Übersicht aller HowTos --- HowTo Overview (mostly german)
    WL-HDD mit diesem Setup. --- WL-HDD with this setup.
    Kein Support per PM - Frage im jeweiligen Thread! --- No support via pm - ask in the according thread!
    Eine wirklich gute Idee erkennt man daran, dass ihre Verwirklichung von vorne herein ausgeschlossen erscheint. (Albert Einstein)

  10. #70
    Does this also work on wl500gx using Oleg 1.9.2.7-7g?
    I've followed steps 1 to 10 of wengi's tutorial (with the exception of 9 Transmission) but cannot get Samba2 to work. Neither smbd or nmbd can (ever) be seen to be running.
    What steps should I take to solve this? I have a USB drive and a USB Hard-drive attached and both mount ok. Everything else (cron, syslog etc) seems fine.
    The embedded Samba will work but I'd like to use SWAT if possible. I've looked through the posts in this thread and others and cannot see what I'm missing.

    Thanks :)

    this might help:

    log.nmbd shows....

    [2007/11/16 23:43:34, 0] source/nmbd/nmbd_responserecordsdb.c:find_response_record(235)
    find_response_record: response packet id 14764 received with no matching record.

    and log.smbd...

    [2007/11/16 23:43:30, 0] source/smbd/server.c:main(791)
    smbd version 2.2.12 started.
    Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2002

    is this a clue?
    Last edited by apostrophe; 17-11-2007 at 01:08.

  11. #71
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany - Frankfurt
    Posts
    1,548
    Hi,

    My HowTo is working with all WL-xxx if there is a oleg firmware for it. Some little things differ, but this is mentioned in the text.
    The newest firmware (-8) has some changes but this will be corrected the next days. (RTC ...)

    Samba seems to be running. Could you post the result of "ps" or "ps axf".

    Thanx
    Übersicht aller HowTos --- HowTo Overview (mostly german)
    WL-HDD mit diesem Setup. --- WL-HDD with this setup.
    Kein Support per PM - Frage im jeweiligen Thread! --- No support via pm - ask in the according thread!
    Eine wirklich gute Idee erkennt man daran, dass ihre Verwirklichung von vorne herein ausgeschlossen erscheint. (Albert Einstein)

  12. #72
    Hi

    I stopped the firmware smbd and nmbd with killall and then ran the S80samba script. If I run ps axf immediately you can see nmbd running.

    ASUS:/tmp/local/root$ /opt/etc/init.d/S80samba
    Starting smbd:
    Starting nmbd:

    ASUS:/tmp/local/root$ ps axf
    PID TTY STAT TIME COMMAND
    1 ? S 0:02 /sbin/init
    2 ? S 0:00 [keventd]
    3 ? SN 6:35 [ksoftirqd_CPU0]
    4 ? S 0:12 [kswapd]
    5 ? S 0:00 [bdflush]
    6 ? S 0:00 [kupdated]
    7 ? S 0:00 [mtdblockd]
    63 ? S 0:02 telnetd
    1935 pts/0 Ss 0:00 \_ -sh
    1954 pts/0 R+ 0:00 \_ ps axf
    68 ? S 0:10 httpd vlan1
    74 ? S 0:32 dnsmasq
    76 ? S 0:00 klogd
    81 ? S 0:00 [khubd]
    89 ? Ss 0:00 lpd
    91 ? Ss 0:00 p9100d -f /dev/usb/lp0 0
    95 ? Ss 0:00 waveservermain
    97 ? Ss 0:00 rcamdmain
    101 ? Ss 0:00 infosvr br0
    102 ? Ss 0:11 watchdog
    106 ? Ss 0:00 \_ ntp
    127 ? S 0:00 udhcpc -i vlan1 -p /var/run/udhcpc0.pid -s /tmp/udhcpc
    129 ? S 0:02 [usb-storage-0]
    130 ? S 0:00 [scsi_eh_0]
    133 ? S 0:00 [kjournald]
    136 ? S 4:31 [usb-storage-1]
    137 ? S 0:00 [scsi_eh_1]
    151 ? S 0:08 /sbin/syslogd -m 0 -O /opt/var/log/messages -S -l 7
    158 ? Ss 0:00 /opt/sbin/cron
    162 ? S 0:03 [kjournald]
    1826 ? S 0:12 upnp -D -L br0 -W vlan1
    1953 ? Ss 0:00 /opt/sbin/nmbd -D

    I waited a few more seconds and ran again and it has stopped.

    ASUS:/tmp/local/root$ ps axf
    PID TTY STAT TIME COMMAND
    1 ? S 0:02 /sbin/init
    2 ? S 0:00 [keventd]
    3 ? SN 6:35 [ksoftirqd_CPU0]
    4 ? S 0:12 [kswapd]
    5 ? S 0:00 [bdflush]
    6 ? S 0:00 [kupdated]
    7 ? S 0:00 [mtdblockd]
    63 ? R 0:02 telnetd
    1935 pts/0 Ss 0:00 \_ -sh
    1955 pts/0 R+ 0:00 \_ ps axf
    68 ? S 0:10 httpd vlan1
    74 ? S 0:32 dnsmasq
    76 ? S 0:00 klogd
    81 ? S 0:00 [khubd]
    89 ? Ss 0:00 lpd
    91 ? Ss 0:00 p9100d -f /dev/usb/lp0 0
    95 ? Ss 0:00 waveservermain
    97 ? Ss 0:00 rcamdmain
    101 ? Ss 0:00 infosvr br0
    102 ? Ss 0:11 watchdog
    106 ? Ss 0:00 \_ ntp
    127 ? S 0:00 udhcpc -i vlan1 -p /var/run/udhcpc0.pid -s /tmp/udhcpc
    129 ? S 0:02 [usb-storage-0]
    130 ? S 0:00 [scsi_eh_0]
    133 ? S 0:00 [kjournald]
    136 ? S 4:31 [usb-storage-1]
    137 ? S 0:00 [scsi_eh_1]
    151 ? S 0:08 /sbin/syslogd -m 0 -O /opt/var/log/messages -S -l 7
    158 ? Ss 0:00 /opt/sbin/cron
    162 ? S 0:03 [kjournald]
    1826 ? S 0:12 upnp -D -L br0 -W vlan1

    Thnx

  13. #73
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany - Frankfurt
    Posts
    1,548
    Quote Originally Posted by apostrophe View Post
    I stopped the firmware smbd and nmbd with killall and then ran the S80samba script.
    Hi,
    i am not sure if htis will work. Please disable the orig. samba in the webinterface. Then uninstall and reinstall samba2 pck. Just to be sure that nothing from the firmware is running. S80samba should be started automaticaly.

    wengi
    Übersicht aller HowTos --- HowTo Overview (mostly german)
    WL-HDD mit diesem Setup. --- WL-HDD with this setup.
    Kein Support per PM - Frage im jeweiligen Thread! --- No support via pm - ask in the according thread!
    Eine wirklich gute Idee erkennt man daran, dass ihre Verwirklichung von vorne herein ausgeschlossen erscheint. (Albert Einstein)

  14. #74
    wengi

    Just tried that. Still nothing. log.nmbd and log.smbd show services started but that's it. No sign that SAMBA is actually running e.g. nothing to see in 'ps axf' or 'top' and ASUS not showing in MSHOME. Any further thought? Should I just start again?

    Thanks.

  15. #75
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany - Frankfurt
    Posts
    1,548
    Your xinetd is not running. Did you install it?

    No xinetd -> no swat -> no config -> no samba.

    wengi
    Übersicht aller HowTos --- HowTo Overview (mostly german)
    WL-HDD mit diesem Setup. --- WL-HDD with this setup.
    Kein Support per PM - Frage im jeweiligen Thread! --- No support via pm - ask in the according thread!
    Eine wirklich gute Idee erkennt man daran, dass ihre Verwirklichung von vorne herein ausgeschlossen erscheint. (Albert Einstein)

Page 5 of 64 FirstFirst ... 345671555 ... LastLast

Similar Threads

  1. [Howto] Install DLNA media servers for Oleg firmware
    By ecaddict in forum WL-500gP Tutorials
    Replies: 18
    Last Post: 06-06-2017, 07:40
  2. Replies: 24
    Last Post: 05-05-2015, 07:42
  3. Replies: 28
    Last Post: 02-06-2013, 20:58
  4. Replies: 6
    Last Post: 21-09-2012, 17:06
  5. [Howto] Install kernel modules for Oleg firmware
    By ecaddict in forum WL-500gP Tutorials
    Replies: 0
    Last Post: 05-12-2011, 16:18

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •