PDA

Bekijk de volledige versie : upnp server wl500 g



jaapieo
22-09-2005, 10:27
Ik ben al een tijdje aan het zoeken op het forum, maar heb het antwoord nog niet gevonden.

Hoe kan ik mijn wl500g als upnp server gebruiken. De bedoeling is om muziek beschikbaar te maken.

Als iemand weet hoe of waar ik het kan vinden hoor ik het graag.

jaaput
24-09-2005, 07:05
Hallo japieo,

ik begrijp niet goed wat je bedoelt.

UPnP is een protocol om dynamisch firewall-regels aan te passen,
zodat een programma dat communiceert via dynamisch vastgestelde
poorten (d.i. poorten waar hij met zijn partner over onderhandelt)
die betreffende poorten openzet in de firewall aan zijn kant.
Is dat de upnp die je bedoelt?

En wil je dan muziek beschikbaar stellen aan clients in de buitenwereld?
Moeten die clients dan in staat zijn de UPnP-opdrachten aan te geven,
of doet het server-proces aan jouw kant dat?

En dat server-proces, is dat onderdeel van je vraag, of heb je dat al
wel actief, maar dan wellicht enkel naar interne clients toe?

Ik denk dat ietsje toelichting de kans op een nuttige tip vergroot,
vandaar mijn vragen.

Groet, Jaap

jaapieo
24-09-2005, 11:51
een naam genoot grappig ;)

Wat ik eignelijk wil (ben ik achter) is twonky media server draaien. Zodat een upnp ondersteunende mp3 speler bij de bestanden op de aangesloten usb harddisk kan.

Ik las ergens dat die media server gecrosscompiled was, maar kon dat verder niet terug vinden. En ik zou dan ook niet weten hoe ik het moest installeren/activeren

jaaput
25-09-2005, 08:27
Ja, als naamgenoot treed je elkaar net ietsje anders tegemoet, raar he.

Ik heb heel even naar twonky gezocht en vond een stukje op de website
http://www.twonkyvision.de/UPnP/install-docs/nslu2.html
dat gaat over installeren op een LinkSys NSLU2.
Ik geloof dat dat apparaat grote overeenkomsten heeft met de Asus WL500g.

Nu heeft de NSLU2 enthousiaste aanhangers die veel pakketten in
ipkg-formaat uitbrengen. Zij kennen echter ook op hun site een sectie
speciaal voor de Asus WL500, en dat is toch een teken dat de overeenkomst
tussen de apparaten ergens ophoudt. Kennelijk is o.a. de prcessor anders
(armeb vs. mipsel ?).
De ipkg-packages die geschikt gemaakt zijn voor de Asus vind je op
http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/unslung/wl500g/ en daar staat
twonky zo te zien niet tussen.
En dan ben je toch (wat die site betreft) op jezelf aangewezen.

Over een andere boeg: is je MP3-speler niet in staat om vanaf een url
af te spelen? Want een extra webserver installeren is geen probleem.
Kijk daarvoor op http://www.macsat.com/php_web.php

Ik hoop dat je er wat aan hebt...

Groet, Jaap.
2'22/91

jaapieo
26-09-2005, 12:26
Ik weet niet of het mogelijk vanaf een url te spelen. Het is wel mogelijk om streams af te spelen.

Ik wil namelijk een Noxon van terratec erop aansluiten, maar voordat ik hem koop wil ik eerst zeker weten dat het kan, ik heb geen zin om alleen voor de mp3 mijn pc de heledag aan te laten staan.
dit apparaat werkt met een media server (upnp) zoals twonky en kan streaming media aan en vanaf je pc met musicmatch (oid)

(en het is idd wel appart ;))

Styno
26-09-2005, 13:08
En een search hier op wl500g.info: http://wl500g.info/showthread.php?t=1716&highlight=twonky

Overigens is het gebruik van uPnP af te raden wanneer de router ook aan internet hangt. In dat geval is uPnP een serieus beveiligings lek in je netwerk.

jaapieo
26-09-2005, 13:32
En een search hier op wl500g.info: http://wl500g.info/showthread.php?t=1716&highlight=twonky

Overigens is het gebruik van uPnP af te raden wanneer de router ook aan internet hangt. In dat geval is uPnP een serieus beveiligings lek in je netwerk.
Ik had al even zitten zoeken, maar dat is allemaal met een wl-hdd en niet met de wl500g. Hij hangt wel aan internet, maar via een andere gateway (hij fungeert dus niet als internet router)

jaaput
26-09-2005, 13:55
Kennelijk lukt het met de WL-HDD-versie sommige mensen ook op de WL500g.
Je zou het kunnen proberen. Ik heb nog wat info gevonden op
http://p214.ezboard.com/fdsm320frm7.showMessage?topicID=166.topic
Trek je maar niets aan van die genoemde firmware-versies...

Het schijnt mij toe dat in de twonky-install ook de versie voor de Asus
meekomt. Denk eraan dat de processor mipsel heet, als je iets vindt met
die naam erin, kom je waarschijnljik een heel eind...

Ben benieuwd,
groet, Jaap.

jaaput
26-09-2005, 14:14
En dit is de ZIP:
http://www.twonkyvision.de/UPnP/2.9/free-asus.zip

Ik kan hem nu nog niet thuis proberen, vanavond pas,
en heb eigenlijk ook geen andere testmogelijkheid dan met WinAmp,
ik weet niet of dat maatgevend is voor de functionaliteit die jij wenst?
Er zit geloof ik geen UPnP-gedoe in WinAmp?

Groet, Jaap.

jaapieo
26-09-2005, 14:23
Er is wel een plugin voor winamp heb ik ergens gelezen in mijn zoektocht ;)

Ik heb verder ook nog geen test mogelijkheid, ik wil eerst weten of het werkt voordat ik geld in het apparaat stop. Ik begin er achter te komen dat het prima zou moeten werken op de wl-hdd en die heeft volgens mij een zelfde soort processor (?)

jaaput
26-09-2005, 14:41
leve SSH en wget, ik heb het nu thuis op de Asus actief.
De genoemde ZIP lijkt het dus wel te doen, maar ik heb
enkel het programma gestart, verder nog niet gebruikt.
TOP laat een stuk of 12 instances van mediaserver zien,
en de Asus (WL500g) draait gewoon door.
Ik zal kijken naar de WinAmp-plugin, en wat er dan aan config
en zo allemaal bij komt kijken. Maar het ziet er hoopvol uit!
Kun je nog een dagje wachten met de aankoop? ;)

Groet, Jaap.

jaapieo
26-09-2005, 14:43
Ja dat moet wel kunnen :)
als je me dan kan helpen met de installatie op wl500g :)

jaaput
26-09-2005, 14:49
Vast wel....

Groet, Jaap.

jaaput
27-09-2005, 19:51
Nou, toch wel goed nieuws.

Ik heb voor WinAmp een plugin kunnen downloaden van OnShare (http://www.on2share.com/download/on2share_winamp.exe).

Op de Asus vervolgens enkele paden in de ini-file van Twonky aangepast en
toen de mediaserver gestart. WinAmp gestart, in mijn PC-firewall maar even
alle UDP-verkeer tussen WinAmp en de Asus toegestaan en toen in WinAmp
het scherm van de Media Library geopend. En daarin stond onderaan
de Twonky. Ik heb er een paar MP3's vanaf afgespeeld. En die MP3's
haalt de Asus weer vanaf een andere server op het LAN. Dat ging goed.
Ik heb niet veel gestoeid met layout van playlists e.d., dat geloof ik wel.

Ik heb alleen geen vrije versie van de musicserver voor de Asus gevonden.
Maar de aanschaf voor 15 Euro lijkt me goed te doen.

Laat maar weten of je er mee verder gaat.

Groet, Jaap.

jaapieo
29-09-2005, 12:53
Kijk dat is leuk om te horen :)

Ik zit nog een beetje te dubben of ik die noxon ga aanschaffen aangezien ik waarschijnlijk ook weer ga verhuizen. Ik ga iig ook proberen om die server aan het draaien te krijgen!

Heb je dat gewoon volgens de beschrijving gedaan van de wl-hdd?

Kan ook nog kijken of xbox media center om kan gaan met een upnp server :D

jaaput
03-10-2005, 19:36
Het installeren is vrij eenvoudig.
Ik heb:
de zip uitgepakt, op een andere machine waar een unzip op staat
het bestand "mediaserver-trial" renamed naar "mediaserver"
dit bestand mediaserver op de Asus in /opt/sbin geplaatst
en executable gemaakt m.b.v. "chmod 550 /opt/sbin/mediaserver"
de server een keer gestart, zodat de default ini-file gegenereerd wordt:
twonkyvision-mediaserver.ini
die ini-file naar /opt/etc verplaatst
de init.sh uit de zip in /opt/etc/init.d geplaatst, en renamed naarS81twonky en met chmod 550 ook deze executable gemaakt.
daarna de inhoud gewijzigd naar

#!/bin/sh

# This script it used to start TwonkyVision mediaserver automatically.
# It must be configured as "Initial Script" in "Storage Setting"
# of the ASUS WL HDD configuration page.

# It is important that the network is set up before running the mediaserver.
# Since network configation could take some time (DHCP setup, etc.),
# it is wise to wait some seconds before starting the mediaserver.
# Depending on your local environment you can optimize this time.


# Zie ook http://www.twonkyvision.de/UPnP/MediaServerUsage2.9.html
PIDFILE=/var/run/mediaserver.pid
PATH=/sbin:/bin:/usr/bin:/usr/sbin:/opt/bin:/opt/sbin

start() {
if [ -f $PIDFILE ]; then
echo "Warning : $PIDFILE still present. Unclean shutdown ?"
kill -9 `cat $PIDFILE` 2>/dev/null
rm -f $PIDFILE 2>/dev/null
fi

echo "Starting mediaserver... "
sleep 2
echo -n " "
cd /opt/part1
# sh -c "/opt/sbin/mediaserver -enableweb 2 -D -inifile /opt/etc/twonkyvision-mediaserver.ini"
sh -c "/opt/sbin/mediaserver -enableweb 2 -inifile /opt/etc/twonkyvision-mediaserver.ini"
echo "done"
}

stop() {
echo -n "Shutting down mediaserver... "
if [ -f $PIDFILE ]; then
kill -9 `cat $PIDFILE` 2>/dev/null
rm -f $PIDFILE 2>/dev/null
fi
# killall mediaserver
echo "done"
}

case "$1" in
start)
start
;;
stop)
stop
;;
restart)
stop
sleep 1
start
;;
*)
echo "Usage: $0 (start|stop|restart)"
exit 1
;;
esac

Je ziet dat er twee startregels voor de mediaserver zijn, waarvan de eerste
is afgehekt, de tweede mist de optie "-D", opdat de server niet in
daemon-mode gaat, en daardoor evt. meldingen gewoon op console schrijft,
en dat is "verrekte handig" in zo'n beginfase...

Daarna is het zaak in de ini-file wat paden goed te zetten.
Er staat al wat commentaar in, zodat je niet helemaal hoeft te gokken.
Ik hoop dat het je lukt, succes!

Groet, Jaap.
11'9/345

jacktheripper
12-10-2005, 09:31
Krijg het helaas op deze manier niet aan de gang.

Het Initial Script word wel gestart maar de mediaserver niet denk ik omdat er geen mediaserver ini file word aangemaakt.

jaaput
12-10-2005, 21:09
De 1e keer daarom voor de zekerheid handmatig de server starten.
cd naar de map waar de server staat (/opt/sbin ?) en voer uit

./mediaserver
Dan zie je wel waar het aan schort...

Als er geen fouten optreden kun je met Ctrl-C de server stoppen.
Start hem dan weer met

./mediaserver -enableweb 2
en probeer vanaf een werkstation met de web-interface te verbinden,
op http://jouwasus:9000 of zo, dat poortnummer kan varieren.
Kijk het desnoods even na door nog een telnet/ssh met de asus
te openen en met
netstat -l -nte kijken op welke
poorten er geluisterd wordt, en dan maar wat te proberen.

Als dat lukt wordt het tijd om de ini-file te zoeken.
Zeer waarschijnlijk staat die nu in /opt/sbin

Groet, Jaap

jacktheripper
13-10-2005, 09:48
Hartelijk dank, ben weer wat verder gekomen.
Maar nu krijg ik de volgende mededeling als ik op http://192.168.1.1:9000 ga kijken "Access is restricted to MediaServer configuration!" en er wordt ook geen ini file aangemaakt.

Welke firmware gebruik jij en hoe is je HD ingedeeld?

jaaput
19-10-2005, 14:03
Sorry dat het even duurde Jack, maar het is me helemaal ontgaan dat je gereageerd had.

De indeling van mijn harde schijf (is overigens een USB-stick) doet er niet zo toe. De firmware misschien wel, en ik heb de 1.9.2.7-6b.
Wat er meer toe doet bij deze melding is dat je de server gestart moet hebben met de optie "-enableweb 2", te oordelen naar de message-text had je dat niet had gedaan? Het geeft in ieder geval aan dat de executable actief is en reageert op jouw webverzoek, dus so far so good!

Groet, Jaap.

jacktheripper
19-10-2005, 18:11
Nou, het is nu gelukt. Denk dat de wl500gx een heleboel kan onthouden.

Heb de router gereset en de instellingen hersteld en twonky fris ge´nstalleerd met de full versie en nu draait het maar niet echt super stabiel.

Nogmaals dank voor de hulp.

Ibby
05-12-2005, 18:58
dit bestand mediaserver op de Asus in /opt/sbin geplaatst]

Hoe of d.m.v. welke commando's plaats ik dat bestand van een Windows PC naar die Asus router?


de server een keer gestart, zodat de default ini-file gegenereerd wordt:
twonkyvision-mediaserver.ini

Hoe of door welk commando start ik die server?


die ini-file naar /opt/etc verplaatst

Welk commando gebruik ik hiervoor?


de init.sh uit de zip in /opt/etc/init.d geplaatst, en renamed

Door welk commando kan ik renamen?

Ja helaas veel vragen.
Maar snap dan ook niks van Linux.
Maar ik zou wel graag twonkyvision op mijn router willen draaien.

Die Samba is ook gelukt, dus ik hoop met onderstuening op dit forum ook de volgende klus te kunnen klaren.

Alvast bedankt voor jullie reactie en hulp aan mij.

jensm
14-02-2006, 12:49
Hi,

Sorry, I don't speak/read/write Dutch, but I'm anxious to find out how this turned out. I gather that the thread is about getting the WL500 to work as a UPNP A/V server.

- Did it work?
- Does it work on a WL 500G deluxe?
- Has it been tested with any HW players like Noxon or Squeezebox?

Thanks a lot,

Jens