PDA

Bekijk de volledige versie : 3G USB Modem + Asus



dziadek
27-05-2009, 12:38
Hi ............ALL !!!

Kupiłem wersję "Asusa WL-500g" z jednym portem hostem USB.
Czy da rady uruchomić na nim internet z modemu E160 lub E220 z PLAY ?

Bo jak widzę niemal wszystkie porady dotyczą ver. WL-500gP V1 lub V2

Lesiuk
27-05-2009, 20:02
Hi ............ALL !!!

Kupiłem wersję "Asusa WL-500g" z jednym portem hostem USB.
Czy da rady uruchomić na nim internet z modemu E160 lub E220 z PLAY ?

Bo jak widzę niemal wszystkie porady dotyczą ver. WL-500gP V1 lub V2

Tak, z tego co wiem Huwei E220 działa pod olegiem bez żadnych problemów.

dziadek
10-06-2009, 08:20
--------------------------------------------------------------------------------

WItam

No więc dojechał do mnie Asus WL-500g
Wgrałem Firmware ... podłączyłem e160 z PLAY i................. internet jest i działa OK ...........ale po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu Asusa sam sie nie loguje do internetu.
Aby sie modem E160 zalogował do internetu musze zrobic tak:

1. włączam Asusa i modem e160 mruga na zielono i po kilkunastu sek. łapie sieć i miga na niebiesko
2. teraz lpguję sięz Laptopa do Asusa i klikam: USB Connection (User) /User Dial-Up Config i po kolei 'Connect' ---> Finish ----> Saved&Restart

i po tej 'operacji' modem E160 loguje się do PLAY i wszystko jest OK

Jak zrobić aby po podłączeniu Asusa automatycznie E160 logował się do sieci Play-Internet ?

kaizen
10-06-2009, 16:33
Jak zrobić aby po podłączeniu Asusa automatycznie E160 logował się do sieci Play-Internet ?

Jaki dokładnie firmware, która ver. Asusa i jakie dokładnie ustawienia (przede wszystkim USB Connection, IP Config - WAN & LAN i Backup Connection)?

U mnie SOA#1 - działa.

V1, koppel 1.71, E160.

dziadek
10-06-2009, 18:33
Jaki dokładnie firmware, która ver. Asusa i jakie dokładnie ustawienia (przede wszystkim USB Connection, IP Config - WAN & LAN i Backup Connection)?

U mnie SOA#1 - działa.

V1, koppel 1.71, E160.

Ver.Asusa jest poniżej czyli WL-500g
FW....WL500g-1.9.2.7-9-USB-1.71.trx
W USB Connection ustawienia dla PLAY
user -
password -
APN - internet


Ale dzisiaj zrobiłem kilka prób i ................... :

1. Jak wyłącze Asusa z sieci i ponownie włączę to modem e160 'widzi' siec PLAY ale nie moze się zalogowac nawet przez godzinę

2. Jeżeli odłączę tylko sam E160 od podłączonego do prądu Asusa i ponownie wetkne go do portu USB to po ok 30-40 sek jednak zalogowywuje sie do sieci Internet.

Więc jak to rozwiązać bo np. przy zaniku prądu i ponownym włączeniu jak nie bede w domu to się nie zaloguje sam ..... a mam potpięty pod Asusa FritzBoxFon i kilka kont telefonicznych Voip.

kaizen
10-06-2009, 23:05
Ver.Asusa jest poniżej czyli WL-500g
Chyba zapomniałeś o "Premium" i która wersja - są dwie. V1 i V2.



W USB Connection ustawienia dla PLAY
user -
password -
APN - internet
No super. Akurat podałęś z kilkunastu parametrów te, które mnie nie interesują.
Podaj wszystko pozostałe i z zakładki Connection Mode i z GPRS

A co z pozostałymi ustawieniami - IP Config - WAN & LAN i Backup Connection?
Ale chyba mi bardziej zależy, niż Tobie...

dziadek
11-06-2009, 05:39
Kol. KAIZEN ........bez urazy............. ale nie bardzo kumam O CO Ci chodzi
pisze wyraźnie i po polsku po raz trzeci MAM WERSJĘ "WL-500G" i NIC po "G" Nie wystepuje.
To nie jest żadne premium V1 czy V2 jak nie znasz tej wersji to sorry :mad:

Ustawienia zrobiłem wg. tej istrukcji poniżej a tam nie ma mowy o ustawianiu
.............."z GPRS- IP Config - WAN & LAN i Backup Connection ......" :confused:


modem ustawiasz następująco:
- wejdź w zakładkę USB Connection -> Connection Mode. Tam wybierz GPRS/EDGE/UMTS. Kliknij na Apply.
- następnie w USB Connection -> GPRS/EDGE/UMTS i tam wpisz:
-> username, password i APN odpowiednie dla Twojego operatora
-> dial number: *99***1#
-> USB device speed: 115200
-> USB device vendor ID: 0x12d1
-> USB device product ID: 0x1003
-> USB device packet size: 4096 lub 8192 - sprawdź, na której Ci lepiej działa
-> modem type: Huawei E220
- na końcu kliknij na Apply, Finish, Save & Restart

i to u mnie DZIAŁA !!! bez ustawien o które pytasz


powtarzam obecnie problem jest taki:


1. Jak wyłącze Asusa z sieci i ponownie włączę to modem e160 'widzi' siec PLAY ale nie moze się zalogowac nawet przez godzinę

2. Jeżeli odłączę tylko sam E160 od podłączonego do prądu Asusa i ponownie wetkne go do portu USB to po ok 30-40 sek jednak zalogowywuje sie do sieci Internet.

Więc jak to rozwiązać bo np. przy zaniku prądu i ponownym włączeniu jak nie bede w domu to się nie zaloguje sam ..... a mam potpięty pod Asusa FritzBoxFon i kilka kont telefonicznych Voip.

kaizen
11-06-2009, 10:54
Kol. KAIZEN ........bez urazy............. ale nie bardzo kumam O CO Ci chodzi
pisze wyraźnie i po polsku po raz trzeci MAM WERSJĘ "WL-500G" i NIC po "G" Nie wystepuje.
To nie jest żadne premium V1 czy V2 jak nie znasz tej wersji to sorry :mad:

Jako E220 E160 nie powinien działać. Ale skoro twierdzisz, że działa...
Dial Number w Play (i chyba u wszystkich polskich operatorów) powinien być *99#
Custom USB device parameters nie wypełniasz (puste tylko w USB device packet size 0) - wybierasz tylko w Zero CD Configuration E169
W USB device location ID: wpisujesz coś w stylu 2.1.0 - jak najedziesz na napis "USB device location ID: " to w chmurce wyświetli się jak to znaleźć.

No i jak masz http://koppel.cz/cdmawifi/hardware/wl500 taki router, to faktycznie nie pomogę.

dziadek
11-06-2009, 15:02
Jako E220 E160 nie powinien działać. Ale skoro twierdzisz, że działa...
Dial Number w Play (i chyba u wszystkich polskich operatorów) powinien być *99#
Custom USB device parameters nie wypełniasz (puste tylko w USB device packet size 0) - wybierasz tylko w Zero CD Configuration E169
W USB device location ID: wpisujesz coś w stylu 2.1.0 - jak najedziesz na napis "USB device location ID: " to w chmurce wyświetli się jak to znaleźć.

No i jak masz http://koppel.cz/cdmawifi/hardware/wl500 taki router, to faktycznie nie pomogę.

- dial number mam oczywiście wpisany *90#
- W 'Custom USB device parameters' wykazowalem wszystko i wpisalem w packet '0'
- "USB device location ID: " pozostawiłem puste jako 'default'

Jednak zmiana tych parametrów nic nie dała loguje sie teraz tak samo jak przedtem

Tak mam taki router jak pokazałeś na zdjęciu.

Mam jeszcze pytanie czy w "Connectin Mode" ma być zaznaczone 'User defined' czy 'GPRS/EDGE/UMTS'

.

filet187
11-07-2009, 00:24
Witam mam router wl500w i mam pytanie dotyczące firmware oleg.
Czy da się połączyć prze Huawei e220 na olegu.Bo na razie jadę na firmware
http://koppel.cz/ ale bez ssh to jak bez ręki.:D
Pozdrawiam i liczę na jakąś odpowiedz

Lesiuk
11-07-2009, 07:54
http://oozie.fm.interia.pl/src/huawei.tar.bz2

filet187
11-07-2009, 10:43
a jak to odpalic i uruchomić ssh

Lesiuk
11-07-2009, 18:14
a jak to odpalic i uruchomić ssh

wszystko masz w pliku readme,
nie jestem tylko pewny czy akurat ten skrypt na pewno zadziała z kernelem 2.4

Jednak chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby skopiowanie modułów kernela + skryptów z koppela

filet187
12-07-2009, 01:23
jeszcze mam 2 pytanka jak odpalic ssh i wyciagnac pliki z kopella

Kalixo
03-10-2009, 19:44
Witam!

Posiadam router WL500g Premium (WL500gpv2, firmware: 1.9.2.7-10-USB-1.71) i modem Huawei E 156G w sieci PLAY.

Niestety po wielu, wielu próbach nie udało mi się uruchomić tego modemu. Próbowałem skorzystać z porad na innych postach (dotyczących modemów Huawei np. 220), ale niestety nie działa.

Bardzo proszę o pomoc. Dzięki z góry.

koksik
14-03-2011, 19:53
Jak w temacie, wgrałem najnowszy firmware, ale dalej nie chce zadziałać :/

Z góry dziękuje za pomoc.

sobota
13-05-2011, 20:55
Witam.
Jest to mój pierwszy post, więc obyczaj nakazuje się przywitać: Siema.
Próbuję skonfigurować router jw z oprogramowaniem koppel.cz 1.9.2.7-10-USB-1.71 do współpracy z modemem E176G, ale wszelkie instrukcje nie skutkują. Czy ktoś z Was ma taki zestaw i chciałby się podzielić wiedzą?

Jeśli nikt nie jest w stanie pomóc z tym oprogramowaniem, to może zaproponujcie jakieś inne, ale warunkiem jest GUI, bo z konsolą sobie nie radzę.

sobota
24-07-2011, 08:06
Witam.
Nie udało mi się uzyskać odpowiedzi w temacie "ASUS WL-500W + Huawei E176G", więc postanowiłem zmienić modem na starszy. Mam teraz dodatkowo Huawei E220.
Router po włączeniu (po dłuższej nieaktywności) sam nawiązuje połączenie z Play. Jednak nie chce się połączyć po krótkim wyłączeniu, muszę ręcznie wrzucić plik konfiguracyjny "dial.huawei.tar.gz". Od czego to może zależeć? Jak ten plik wrzucić na stałe?

Znalazłem post traktujący o tym, ale nie potrafię wyciągnąć z niego żadnego rozwiązania...

http://koppel.cz/conferences/viewtopic.php?t=2135

Czy ktoś jest mi w stanie pomóc?

Kalixo
07-10-2011, 11:20
Witam!

Od dłuższego czasu mam problem z wl500gp Oleg + usb modem huawei.
Wszystko poprawnie skonfigurowane jest, jednakże często miewam dziwny problem - korzystam z lapka Win7 po WIFI i raz na jakis czas mam sieć połączoną, dostęp do internetu wg windy jest, a internetu brak. Dioda na modemie wskazuje że internet jest połączony, w statusie routera również jest connected, a internetu na Windzie brak. Nie pomaga włączenie i rozłączenie sieci, jedynie restart routera. Nie wiem czy to wina przegrzania (router chodzi 24h), ale raczej gorący nie jest, czy może próby synchronizacji czasu?

Za każdym razem kiedy tracę połączenie internetu na Win w logu mam próbę łączenia routera z :

ntp client: Synchronizing time with pool.ntp.org

i po tej komendzie tracę połączenie z netem ale tylko na Win :(

Prośba o pomoc.
Kalixo

Kalixo
08-10-2011, 09:28
TO DANE Z LOGA:

Oct 7 22:51:59 3G USB Modem: connected to ISP
Oct 8 00:41:31 ntp client: Synchronizing time with pool.ntp.org...
Oct 8 02:41:31 ntp client: Synchronizing time with pool.ntp.org...
Oct 8 04:41:31 ntp client: Synchronizing time with pool.ntp.org...
Oct 8 06:40:28 dnsmasq-dhcp[70]: DHCPREQUEST(br0) 192.168.1.116 00:1b:77:75:a2:53
Oct 8 06:40:28 dnsmasq-dhcp[70]: DHCPACK(br0) 192.168.1.116 00:1b:77:75:a2:53 Lapciak-PC
Oct 8 06:40:41 dnsmasq-dhcp[70]: DHCPINFORM(br0) 192.168.1.116 00:1b:77:75:a2:53
Oct 8 06:40:41 dnsmasq-dhcp[70]: DHCPACK(br0) 192.168.1.116 00:1b:77:75:a2:53 Lapciak-PC
Oct 8 06:41:31 ntp client: Synchronizing time with pool.ntp.org...
Oct 8 07:09:16 dnsmasq-dhcp[70]: DHCPREQUEST(br0) 192.168.1.116 00:1b:77:75:a2:53
Oct 8 07:09:16 dnsmasq-dhcp[70]: DHCPACK(br0) 192.168.1.116 00:1b:77:75:a2:53 Lapciak-PC

(TUTAJ BRAK INTERNETU NA PC, NA ROUTERZE JEST).

adzw
31-08-2012, 21:33
Could I use router Asus WL-500 W with Modem USB ZTE MF668 together ? How configure this devices ?

Czy router Asus WL-500 W współpracuje z modemem USB ZTE MF 668 ? Jak te urządzenia skonfigurować razem ze sobą. Dziękuję za dokładny opis wraz ze zdjęciami.

aniecki
19-10-2012, 21:58
Witam wszystkich,

Moze ktos doradzi jak podlaczyc USB modem (z T-Mobile) E173 do WL-500Gp2 z najnowszym firmware 1.9.2.7-rtn-4667 tak by to chodzilo w sieci.

Modem bez przeszkod chodzi na PC korzystajac o oprogramowania jescze Ery, jednak nie moge sobie poradzic korzystajac z firmware Olega. Moze dlatego ze jescze dochodzi pin na sima w modemie, ale nie widze gdzie mozna by ten PIN wprowadzic.

Modem mruga podwojnie swiatlem zielonym, a w logu moge zobaczyc "Connect script failed" lub "modem with data port ... not found".

AN

aniecki
20-10-2012, 08:21
Zafrapowal mnie artykul "ASUS WL 500GP v2 and Huawei E1820.." i posluzylem sie nim. I rzeczywiscie poszlo. Uff.

Ale polaczenie nie przezywa rebootu, i musze kilka razu probowac wyjmowac i wsadzac modem do portu USB zeby odpalilo. Dlaczego?

Czy jest jakas instruckja - krok po kroku zeby polaczenie bylo aktywne po ponownym wlaczeniu?

AN