PDA

Bekijk de volledige versie : Disk full



tomar
28-07-2010, 23:49
Witam,

Podłączyłem do rutera (Asus WL-500g Premium V2) dysk 500 GB. Sformatowałem go stosownie do zamieszczonych na forum instrukcji i wydzieliłem jedną dużą partycję, mającą ponad 490 GB, na dane. W trakcie przenoszenia na tą partycję plików, Total Commander, po przegraniu około 20GB, przy pliku ważącym około 6GB wyrzucił mi błąd "disk full". Oczywiście jest to niemożliwe, bo na dysku nadal mam ponad 450GB wolnej przestrzeni, nie mniej jednak pliku skopiować nie mogę. Czy macie pomysł gdzie może być problem? Przyznam, że przeszukałem już edytowane przeze mnie pliki konfiguracyjne i nie znalazłem niczego podejrzanego.

Pozdrawiam.

cichy
29-07-2010, 00:43
Jeśli plik ma 6GB a format plików na partycji jest inny niż NTFS-3F/EXT2/3 to ci tego nie wrzuci. Inaczej mówiąc jak masz FAT32 na dysku to nie pójdzie to.

tomar
29-07-2010, 08:54
Cały problem polega na tym, że partycję mam w ext3 :(.

mariusz19
29-07-2010, 15:10
Napisz jaki software, samba wbudowana czy doinstalowana, wg którego tutorialu robiłeś?

tomar
30-07-2010, 08:27
Zainstalowałem ROM Oleg'a 1.9.2.7-d-r1825. W trakcie konfiguracji korzystałem z tutoriala, ktory stworzył Kali6, dostępnego tutaj (http://wl500g.info/showthread.php?t=23171) na na forum . Wydaje mi się, ze zrobiłem wszystko poprawnie, bo Samba i www działają.

mariusz19
30-07-2010, 16:01
Sprawdzałeś czy to jest tylko problem z tym jednym plikiem, czy z każdym powyżej 4 GB. Miałem kiedyś problem z jednym plikiem i nawet nie był wielkości 1 Gb.

tomar
31-07-2010, 22:58
Z wieloma. Sprawdzałem na kilku plikach powyżej 6GB. O dziwo, pliki o rozmiarze 1GB i 2 GB udaje mi się przenosić bez problemu.

Lesiuk
02-08-2010, 16:12
Z wieloma. Sprawdzałem na kilku plikach powyżej 6GB. O dziwo, pliki o rozmiarze 1GB i 2 GB udaje mi się przenosić bez problemu.

Jesteś pewny, że to ext3? Mi to wygląda na fat32.


fdisk -l co zwraca?

tomar
02-08-2010, 21:40
Tak, jestem pewien. Sformatowałem i przygotowałem dysk do podłączenia bezpośrednio spod poziomu systemu rutera.

Mam jednak podejrzenia, że coś jest nie tak z samym dyskiem - dziś odmówił zupełnie posłuszeństwa, więc go reklamowałem. Zobaczymy, czy problem pojawi się po powrocie z serwisu.

Tymczasem wielkie dziękuję za dotychczasową pomoc.

Pozdrawiam.