PDA

Bekijk de volledige versie : instrukcja insatalacji i konfiguracji firmware Olega



kali6
18-02-2010, 01:49
Witam,
po dluzszej nieobecnosci na forum(bo pisalem toutoriala) stworzylem opis instalacji i konfiguracji dla poczatkujacych mam nadzieje ze wam sie przyda. W razie jakichkolwiek sugestii i uwag piszcie na forum lub mail kali6@o2.pl.

Jeszcze raz podziekowania dla malgo18/mariusz19 za pomoc :)

opis jest dostepny tutaj (http://chomikuj.pl/kali6/toutorial_wl500.pdf) milej lektury :)

Spedzilem sporo czasu zeby napisac instrukcje i zakonczyc raz na zawsze historie jak to zrobic a widze ze pojawiaja sie nowe posty. Uzywajcie opcji szukaj. Ponizej zalaczam spis tresci toutoriala, zebyscie zobaczyli co zawiera

http://images37.fotosik.pl/258/b6ad068e1d6c0295.jpg

Lesiuk
21-02-2010, 18:06
Mirror (bezpośredni link): http://lesiuk.info/download/toutorial_wl500.pdf

Najchętniej to bym dopisał kilka rozdziałów ;)

Przewidujesz rozszerzanie tego?

I może zamiast pdf'a napisać jakiś temat z tym wszystkim tu na forum?

kali6
22-02-2010, 18:59
jezeli chcesz dopisac jakis rozdzial to chetnie udostepnie w wersji edytowalnej i wspolnymi silami moze uda sie stworzyc jakas solidna instrukcje:). Ja nie za bardzo wymiatam jesli chodzi o konfiguracje, ale jesli tylko chcesz cos dopisac nie widze przeszkod. Nie widze potrzeby pisania kolejnego posta z ta zawartoscia bo z pdf spokojnie daje sie kopiowac do putty.

barto987
23-02-2010, 23:14
Może mi ktos powiedziec jak odmontować dysk. Wpisuje
umount /place/of/mountpoint
i wyskakuje bład
Couldn't umount /place: No such file or directory
Co mam zrobić. Robie wg toutriala. I jak miec pewnosc czy ftp i samba są wylaczone? Przez WWW wylaczylem i dalej to samo. Co zrobić?

kali6
24-02-2010, 18:08
Może mi ktos powiedziec jak odmontować dysk. Wpisuje
umount /place/of/mountpoint
i wyskakuje bład
Couldn't umount /place: No such file or directory
Co mam zrobić. Robie wg toutriala. I jak miec pewnosc czy ftp i samba są wylaczone? Przez WWW wylaczylem i dalej to samo. Co zrobić?

powpisaniu df otrzymasz sciezke do swojego dysku

admin@blechbuechse root]$ df
Filesystem 1k-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/root 3008 3008 0 100% /
/dev/discs/disc0/part1 75398848 683812 70884940 1% /tmp/mnt/disc0_1
[admin@blechbuechse root]$

i wtedy
umount (sciezka dysku wtym przypadku) /tmp/mnt/disc0_1

barto987
24-02-2010, 20:28
powpisaniu df otrzymasz sciezke do swojego dysku

admin@blechbuechse root]$ df
Filesystem 1k-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/root 3008 3008 0 100% /
/dev/discs/disc0/part1 75398848 683812 70884940 1% /tmp/mnt/disc0_1
[admin@blechbuechse root]$

i wtedy
umount (sciezka dysku wtym przypadku) /tmp/mnt/disc0_1


Dziękuję bardzo. Dopiero się uczę linuxa.

kali6
25-02-2010, 00:07
to tak jak ja :p

GrUzLiK
09-03-2010, 14:39
Kali6, dobra robota, nie ukrywam.

Dzisiaj zabieram się za "zabawę" z nowo nabytym, a raczej podarunkiem WL-500W, mam nadzieję, że przyswoi mi tyle radości, zabawy co Tobie:)

Pierwsze pytanie które mi sie nasuwa, to owszem opisujesz dodatkowe, rzeczy jakimi sa samba, ftp itp, ok, ale co z ustawieniami łącza, dhcp itp?
Czy po wgraniu oprogramowania kolegi oleg interfejs graficzny pozostaje po zalogowaniu się na router przez WWW? Tak jak to jest oryginalnie? Czy jak już wgramy to oprogramowanie to tylko edytory typu Vi lub Nano?

Proszę o odp.

mariusz19
09-03-2010, 16:18
Ja mam Wl500gp i interfejs po wgraniu olega się nie zmienił. Podstawowe rzeczy konfiguruje przez WWW a resztę wg. tutorialu.

GrUzLiK
09-03-2010, 17:29
Aha, więc ok.

A tak w ogóle to miło poznać Cię Mariuszu.
Sławny jesteś w tutorialu Kaliego.

Dobra robota Panowie.

W każdym razie zapewne będę potrzebował pomocy od Was jeszcze.
Na już dziękuję.

kali6
10-03-2010, 13:26
Kali6, dobra robota, nie ukrywam.

Dzisiaj zabieram się za "zabawę" z nowo nabytym, a raczej podarunkiem WL-500W, mam nadzieję, że przyswoi mi tyle radości, zabawy co Tobie:)

Pierwsze pytanie które mi sie nasuwa, to owszem opisujesz dodatkowe, rzeczy jakimi sa samba, ftp itp, ok, ale co z ustawieniami łącza, dhcp itp?
Czy po wgraniu oprogramowania kolegi oleg interfejs graficzny pozostaje po zalogowaniu się na router przez WWW? Tak jak to jest oryginalnie? Czy jak już wgramy to oprogramowanie to tylko edytory typu Vi lub Nano?

Proszę o odp.

Kolega niedokladnie czyta tego toutoriala strona 6 i 7 nawet jest screen :p

GrUzLiK
11-03-2010, 00:20
Może inaczej, czytałem uważnie, ale to chyba pominąłem.
No, ale ok.

Narazie jakoś mi idzie.

GrUzLiK
14-03-2010, 12:12
A wiec pojawil mi sie juz albo dopiero:), pierwszy problem. Robie wszystko, doslownie krok po kroku tak jak jest w tutorialu i stanalem przy Sambie. Nie moge zalogowac sie po przez www na porcie 901 w celu konfiguracji Samby. Co smieszniejsze, w otoczeniu sieciowym widac juz dysk oraz kilka folderow i na przyklad do folderu o nazwie www moge wejsc. Restartowalem router itp. i zadnych efektow. Prosze o wskazowke.

mariusz19
14-03-2010, 15:22
zonacz co masz w pliku /opt/etc/xineted.d/swat

service swat
{
disable = no
port = 901
socket_type = stream
wait = no
user = twój user do routera
server = /opt/sbin/swat
log_on_failure += USERID
}

zapisać i restart. Powinno pomóc

GrUzLiK
14-03-2010, 17:12
...i tutaj chyba jest przyczyna. Bo z tego co kojarzę wpisałem wg. tutoriala "admin", jeszcze nie mogę sprawdzić tego na routerze bo jestem w trasie, a zdalnie, no właśnie nie wiem jak mam się połączyć z routerem. Od razu po przyjeździe sprawdzę i napiszę.
Dzięki Mariusz.

A może powiesz mi jak ustawić/skonfiguroać router aby zdalnie móc wejść na niego poprzez putty [ssh]? Teoretycznie IP mam zmienne, ale praktycznie zmienia się ono moooże raz na pół roku, ale jak by co to mam konto na dyndns.org i np. zdalny pulpit mi działa. Czyli na IP lokalne komputera do którego dostaję się zdalnie mam zrobione DMZ i skonfigurowane to właśnie na WL-500W. Czyli wiadomo, mogę wejść no komputer zdalnie i przez niego na router, ale chyba da się bezpośrednio wejść na router.

Z góry dziękuję.

kali6
20-03-2010, 17:47
w post-firewall musisz dodac wpis iptables -I INPUT -p tcp --dport 88 -j ACCEPT
jezeli chesz dodac jakakolwiek usluge to musisz zaczac od dodania portu do firewalla

tomason3
24-03-2010, 10:48
Witajcie,
mam Asusa z olegiem podpiety do niego dysk i udostepnianie zasobow dziala. ale kupilem ostatnio obudowe z dyskiem ktora ma oprogramowanie samby i gniazdko Eternet ktorym sie moge podpiac do rutera i w sieci miec udostepnione zasoby. Moje pytanie jest o mozliwosc podmontowania do Asusa tych zasobow. jak to moge zrobic? chcialem przez smbmount ale Asus nie ma takiej komendy.

mariusz19
24-03-2010, 11:28
Osobiście tego nie robiłem. Wydaje mi się że powinieneś najpierw podmontować zasób sieciowy w routerze a następnie go udostępnić poprzez sambę.
http://banita.pl/konf/smbmapunix.html

fafaldz
24-03-2010, 11:59
Witam

Przeprowadziłem konfiguracje zgodnie z instrukcja stworzona przez Ciebie i mam problem z odpaleniem torrenta

Samba działa

Podczas uruchamiana usługi http
/opt/etc/init.d/S80lighttpd start

wyskakuja mi 2 błędy

Starting web server: lighttpd
Duplicate config variable in conditional 0 global: fastcgi.server
2010-03-21 23:35:58: (configfile.c.907) source: cat /opt/etc/lighttpd/conf.d/*.conf line: 15 pos: 1 parser failed somehow near here: (EOL)
2010-03-21 23:35:58: (configfile.c.907) source: /opt/etc/lighttpd/lighttpd.conf line: 348 pos: 1 parser failed somehow near here: (EOL)

/opt/etc/lighttpd/lighttpd.conf ma tylko 347 lini plik załączam w załączniku




Po komendzie ps ax otrzymuje:

[admin@WL-001FC62A00EA root]$ ps ax
PID TTY STAT TIME COMMAND
1 ? S 0:01 /sbin/init
2 ? S 0:00 [keventd]
3 ? RN 0:42 [ksoftirqd_CPU0]
4 ? S 0:00 [kswapd]
5 ? S 0:00 [bdflush]
6 ? S 0:00 [kupdated]
7 ? S 0:00 [mtdblockd]
56 ? Ss 0:00 syslogd -m 0 -O /tmp/syslog.log -S -l 7 -b 2
60 ? Ss 0:00 klogd
61 ? Ss 0:00 telnetd
66 ? S 0:00 httpd vlan1
69 ? Ss 0:01 nas /tmp/nas.lan.conf /tmp/nas.lan.pid lan
72 ? S 0:01 dnsmasq
73 ? S 0:00 [khubd]
81 ? Ss 0:00 p9100d -f /dev/usb/lp0 0
83 ? Ss 0:00 rcamdmain
110 ? Ss 0:00 watchdog
120 ? S 0:00 dropbear
121 ? S 0:00 [usb-storage-0]
122 ? S 0:00 [scsi_eh_0]
147 ? S 0:00 ez-ipupdate -d -1 -c /etc/ddns.conf -e /sbin/ddns_updated -b /tmp/ddns.cache
151 ? Ss 0:00 udhcpc -i vlan1 -p /var/run/udhcpc0.pid -s /tmp/udhcpc -H fafa
152 ? S 0:01 upnp -D -L br0 -W vlan1
167 ? S 0:00 [kjournald]
168 ? S 0:00 [kjournald]
171 ? Ss 0:00 /usr/sbin/vsftpd
179 ? Ss 0:00 /opt/sbin/cron
193 ? Ss 0:00 /opt/sbin/xinetd -pidfile /var/run/xinetd.pid
203 ? S 0:00 /bin/sh /opt/bin/mysqld_safe --datadir=/opt/var/lib/mysql --pid-file=/opt/var/lib/mysql/WL-001FC62A00EA.pid
236 ? S 0:00 /opt/libexec/mysqld --basedir=/opt --datadir=/opt/var/lib/mysql --user=root --pid-file=/opt/var/lib/mysql/WL-001FC62A00EA.pid --sk
239 ? S 0:00 /opt/libexec/mysqld --basedir=/opt --datadir=/opt/var/lib/mysql --user=root --pid-file=/opt/var/lib/mysql/WL-001FC62A00EA.pid --sk
240 ? S 0:00 /opt/libexec/mysqld --basedir=/opt --datadir=/opt/var/lib/mysql --user=root --pid-file=/opt/var/lib/mysql/WL-001FC62A00EA.pid --sk
251 ? Ss 0:00 /opt/sbin/smbd -D
253 ? Ss 0:00 /opt/sbin/nmbd -D
295 ? S 0:03 /opt/sbin/smbd -D
322 ? Ss 0:08 dropbear
323 pts/0 Ss 0:00 -sh
347 pts/0 R+ 0:00 ps ax

czyli rtorrent sie nie uruchamia

po wpisnitu komendy rtorrent uruchamia mi sie rtorrent z takimi błedami:

(23:53:59) Using 'select' based polling.
(23:53:59) Could not read resource file: ~/.rtorrent.rc


i nic nie sciaga

Prosze o pomoc bo juz nie mam pomysłu

fafaldz
24-03-2010, 12:05
# lighttpd configuration file
#
# use it as a base for lighttpd 1.0.0 and above
#
# $Id: lighttpd.conf 8860 2008-08-05 10:56:16Z engy $

# Options you really have to take care of

## modules to load
# at least mod_access and mod_accesslog should be loaded
# all other module should only be loaded if really neccesary
# - saves some time
# - saves memory
server.modules = (
# "mod_rewrite",
# "mod_redirect",
# "mod_alias",
"mod_access",
# "mod_cml",
# "mod_trigger_b4_dl",
"mod_auth",
# "mod_status",
# "mod_setenv",
"mod_fastcgi",
# "mod_proxy",
# "mod_simple_vhost",
# "mod_evhost",
# "mod_userdir",
"mod_cgi",
# "mod_compress",
# "mod_ssi",
# "mod_usertrack",
# "mod_expire",
# "mod_secdownload",
# "mod_rrdtool",
"mod_scgi",
"mod_accesslog" )

## a static document-root, for virtual-hosting take look at the
## server.virtual-* options
server.document-root = "/tmp/harddisk/www/"

## where to send error-messages to
server.errorlog = "/opt/var/log/lighttpd/error.log"

# files to check for if .../ is requested
index-file.names = ( "index.php", "index.html",
"index.htm", "default.htm",
"lighttpd/index.html" )

## set the event-handler (read the performance section in the manual)
# server.event-handler = "freebsd-kqueue" # needed on OS X

# mimetype mapping
mimetype.assign = (
".pdf" => "application/pdf",
".sig" => "application/pgp-signature",
".spl" => "application/futuresplash",
".class" => "application/octet-stream",
".ps" => "application/postscript",
".torrent" => "application/x-bittorrent",
".dvi" => "application/x-dvi",
".gz" => "application/x-gzip",
".pac" => "application/x-ns-proxy-autoconfig",
".swf" => "application/x-shockwave-flash",
".tar.gz" => "application/x-tgz",
".tgz" => "application/x-tgz",
".tar" => "application/x-tar",
".zip" => "application/zip",
".mp3" => "audio/mpeg",
".m3u" => "audio/x-mpegurl",
".wma" => "audio/x-ms-wma",
".wax" => "audio/x-ms-wax",
".ogg" => "application/ogg",
".wav" => "audio/x-wav",
".gif" => "image/gif",
".jpg" => "image/jpeg",
".jpeg" => "image/jpeg",
".png" => "image/png",
".xbm" => "image/x-xbitmap",
".xpm" => "image/x-xpixmap",
".xwd" => "image/x-xwindowdump",
".css" => "text/css",
".html" => "text/html",
".htm" => "text/html",
".js" => "text/javascript",
".asc" => "text/plain",
".c" => "text/plain",
".cpp" => "text/plain",
".log" => "text/plain",
".conf" => "text/plain",
".text" => "text/plain",
".txt" => "text/plain",
".dtd" => "text/xml",
".xml" => "text/xml",
".mpeg" => "video/mpeg",
".mpg" => "video/mpeg",
".mov" => "video/quicktime",
".qt" => "video/quicktime",
".avi" => "video/x-msvideo",
".asf" => "video/x-ms-asf",
".asx" => "video/x-ms-asf",
".wmv" => "video/x-ms-wmv",
".bz2" => "application/x-bzip",
".tbz" => "application/x-bzip-compressed-tar",
".tar.bz2" => "application/x-bzip-compressed-tar"
)

# Use the "Content-Type" extended attribute to obtain mime type if possible
#mimetype.use-xattr = "enable"


## send a different Server: header
## be nice and keep it at lighttpd
# server.tag = "lighttpd"

#### accesslog module
accesslog.filename = "/opt/var/log/lighttpd/access.log"

## deny access the file-extensions
#
# ~ is for backupfiles from vi, emacs, joe, ...
# .inc is often used for code includes which should in general not be part
# of the document-root
url.access-deny = ( "~", ".inc" )

$HTTP["url"] =~ "\.pdf$" {
server.range-requests = "disable"
}

##
# which extensions should not be handle via static-file transfer
#
# .php, .pl, .fcgi are most often handled by mod_fastcgi or mod_cgi
static-file.exclude-extensions = ( ".fcgi", ".php", ".pl", ".py", ".rb" )

######### Options that are good to be but not neccesary to be changed #######

## bind to port (default: 80)
server.port = 80

## bind to localhost (default: all interfaces)
#server.bind = "grisu.home.kneschke.de"

## error-handler for status 404
#server.error-handler-404 = "/error-handler.html"
#server.error-handler-404 = "/error-handler.php"

## to help the rc.scripts
server.pid-file = "/var/run/lighttpd.pid"


###### virtual hosts
##
## If you want name-based virtual hosting add the next three settings and load
## mod_simple_vhost
##
## document-root =
## virtual-server-root + virtual-server-default-host + virtual-server-docroot
## or
## virtual-server-root + http-host + virtual-server-docroot
##
#simple-vhost.server-root = "/home/weigon/wwwroot/servers/"
#simple-vhost.default-host = "grisu.home.kneschke.de"
#simple-vhost.document-root = "/pages/"


##
## Format: <errorfile-prefix><status-code>.html
## -> ..../status-404.html for 'File not found'
#server.errorfile-prefix = "/home/weigon/projects/lighttpd/doc/status-"

## virtual directory listings
#dir-listing.activate = "enable"

## enable debugging
#debug.log-request-header = "enable"
#debug.log-response-header = "enable"
#debug.log-request-handling = "enable"
#debug.log-file-not-found = "enable"

### only root can use these options
#
# chroot() to directory (default: no chroot() )
#server.chroot = "/"

## change uid to <uid> (default: don't care)
#server.username = "nobody"

## change uid to <uid> (default: don't care)
#server.groupname = "nobody"

#### compress module
#compress.cache-dir = "/tmp/lighttpd/cache/compress/"
#compress.filetype = ("text/plain", "text/html")

#### proxy module
## read proxy.txt for more info
#proxy.server = ( ".php" =>
# ( "localhost" =>
# (
# "host" => "192.168.0.101",
# "port" => 80
# )
# )
# )

fafaldz
24-03-2010, 12:06
#### fastcgi module
## read fastcgi.txt for more info

fastcgi.server = ( ".php" =>
( "localhost" =>
(
"min-procs" => 1,
"max-procs" => 1,
"max-load-per-proc" => 4,
"socket" => "/tmp/php-fastcgi.socket",
"bin-path" => "/opt/bin/php-fcgi"
)
)
)

scgi.server = (
"/RPC2" =>
( "127.0.0.1" =>
(
"host" => "127.0.0.1",
"port" => 5000,
"check-local" => "disable"
)
)
)



#### CGI module
cgi.assign = ( ".pl" => "/opt/bin/perl",
".cgi" => "/opt/bin/perl" )
#

#### SSL engine
#ssl.engine = "enable"
#ssl.pemfile = "server.pem"
#ssl.ca-file = "ca.crt"
#ssl.verifyclient.activate = "enable"
#ssl.verifyclient.enforce = "enable"
#ssl.verifyclient.depth = 1

#### status module
#status.status-url = "/server-status"
#status.config-url = "/server-config"

#### auth module
## read authentication.txt for more info
#auth.backend = "plain"
#auth.backend.plain.userfile = "lighttpd.user"
#auth.backend.plain.groupfile = "lighttpd.group"

#auth.backend.ldap.hostname = "localhost"
#auth.backend.ldap.base-dn = "dc=my-domain,dc=com"
#auth.backend.ldap.filter = "(uid=$)"

#auth.require = ( "/server-status" =>
# (
# "method" => "digest",
# "realm" => "download archiv",
# "require" => "user=jan"
# ),
# "/server-config" =>
# (
# "method" => "digest",
# "realm" => "download archiv",
# "require" => "valid-user"
# )
# )

#### url handling modules (rewrite, redirect, access)
#url.rewrite = ( "^/$" => "/server-status" )
#url.redirect = ( "^/wishlist/(.+)" => "http://www.123.org/$1" )
#### both rewrite/redirect support back reference to regex conditional using %n
#$HTTP["host"] =~ "^www\.(.*)" {
# url.redirect = ( "^/(.*)" => "http://%1/$1" )
#}

#
# define a pattern for the host url finding
# %% => % sign
# %0 => domain name + tld
# %1 => tld
# %2 => domain name without tld
# %3 => subdomain 1 name
# %4 => subdomain 2 name
#
#evhost.path-pattern = "/home/storage/dev/www/%3/htdocs/"

#### expire module
#expire.url = ( "/buggy/" => "access 2 hours", "/asdhas/" => "access plus 1 seconds 2 minutes")

#### ssi
#ssi.extension = ( ".shtml" )
#### rrdtool
#rrdtool.binary = "/opt/bin/rrdtool"
#rrdtool.db-name = "/var/www/lighttpd.rrd"

#### setenv
#setenv.add-request-header = ( "TRAV_ENV" => "mysql://user@host/db" )
#setenv.add-response-header = ( "X-Secret-Message" => "42" )

## for mod_trigger_b4_dl
# trigger-before-download.gdbm-filename = "/home/weigon/testbase/trigger.db"
# trigger-before-download.memcache-hosts = ( "127.0.0.1:11211" )
# trigger-before-download.trigger-url = "^/trigger/"
# trigger-before-download.download-url = "^/download/"
# trigger-before-download.deny-url = "http://127.0.0.1/index.html"
# trigger-before-download.trigger-timeout = 10

## for mod_cml
## don't forget to add index.cml to server.indexfiles
# cml.extension = ".cml"
# cml.memcache-hosts = ( "127.0.0.1:11211" )

#### variable usage:
## variable name without "." is auto prefixed by "var." and becomes "var.bar"
#bar = 1
#var.mystring = "foo"

## integer add
#bar += 1
## string concat, with integer cast as string, result: "www.foo1.com"
#server.name = "www." + mystring + var.bar + ".com"
## array merge
#index-file.names = (foo + ".php") + index-file.names
#index-file.names += (foo + ".php")

#### include
#include /etc/lighttpd/lighttpd-inc.conf
## same as above if you run: "lighttpd -f /etc/lighttpd/lighttpd.conf"
#include "lighttpd-inc.conf"

#### include_shell
#include_shell "echo var.a=1"
## the above is same as:
#var.a=1

# Configuration from other optware packages
include_shell "cat /opt/etc/lighttpd/conf.d/*.conf"

mariusz19
24-03-2010, 13:43
Podeślij lepiej rtorrent.conf i S99rtorrent

tomason3
24-03-2010, 15:09
Osobiście tego nie robiłem. Wydaje mi się że powinieneś najpierw podmontować zasób sieciowy w routerze a następnie go udostępnić poprzez sambę.
http://banita.pl/konf/smbmapunix.html

no nie za bardzo chce to zadzialac mi:(

mariusz19
24-03-2010, 16:02
Zobacz przez lsmod czy masz odpowiednie moduły załadowane. Potrzebny jest "cifs"

krada
15-08-2010, 18:39
witam, mam taki sam problem jak kolega: fafaldz

wyskakuja mi rowniez te same bledy przy sambie jednak samba mi nie dziala i dokladnie te same problemy mam w rtorrent. moze ktos pomoc?

Kaka0706
26-08-2010, 16:02
Witam , konfiguruję routera i dysk według tego poradnika ale stanąłem na instalowaniu pakietów ipkg , gdyż w putty wyskakuje mi błąd :
wget: server returned error: HTTP/1.1 404 Not Found

Czy jest na to jakaś rada

cichy
26-08-2010, 17:57
Witam , konfiguruję routera i dysk według tego poradnika ale stanąłem na instalowaniu pakietów ipkg , gdyż w putty wyskakuje mi błąd :
wget: server returned error: HTTP/1.1 404 Not Found

Czy jest na to jakaś rada

Stosujesz polecenie:


wget http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/oleg/cross/stable/ipkg-opt_0.99.163-10_mipsel.ipk
ipkg.sh install ipkg-opt_0.99.163-10_mipsel.ipk

Kaka0706
27-08-2010, 13:52
Przebrnąłem już prawie przez wszystko lecz przy końcowej konfiguracji rtorrent'a , gdy próbuje odpalić usługę : /opt/etc/init.d/S80lighttpd start , wyskakuje mi taki oto błąd: Starting web server: lighttpd
2010-08-27 14:45:23: (configfile.c.853) source: /opt/etc/lighttpd/lighttpd.conf line: 1 pos: 1 invalid character in variable name
2010-08-27 14:45:23: (configfile.c.909) configfile parser failed at:

Tak Jak kolega wyżej tęz mi się rtorrent w procesach nie pokazuje ..
Który config mam poprawić aby ta usługa lighttpd zadziałała?
W załączniku jest mój rtorrent.conf , prosiłbym jakąś osobę która się na tym zna , aby go przeanalizowała.

mariusz19
30-08-2010, 15:17
Błędy które opisujecie powstają w wyniku instalowania nowszych pakietów niz te które były podczas pisania tutorialu. Dołączam config do lighttpd. Na podstawie tego configu stwórzcie swój, nie edytujcie oryginalnego.
Plik z użytkownikami powinien mieć ścieżkę

/opt/etc/lighttpd/lighttpd-plain.user
a config
/opt/etc/lighttpd/lihttpd.conf
działający config rtorrent(popraw ścieżki do plików, sprawdź czy wogole istnieją )

seites
18-10-2010, 12:17
witam , instaluje wszytko według tego tutka i pojawił się pierwszy problem , mianowicie zatrzymałem się na rozdziałem pt Cron , nie ma go na liscie zadań "ps ax" dopiero jak go wlacze recznie piszac w konsoli cron to sie tam pokaze. Edytowalem wszystkie pliki w poszukiwaniu jakis bledow ale niczego sie nie dopatrzylem ;/ W załączniku dodaje kod z konsoli . Dodam jeszcze ze wgrałem taki soft WL500gpv2-1.9.2.7-d-r2174.trx :(

seites
19-10-2010, 17:48
dodam jeszcze ze mam ruter asus wl500gpv2 moze mi ktos z tym pomoc
? wczesniej mialem kamikaze ale torenty sie praktycznie nie sciagaly a na tym mi najbardziej zalezy . zobaczyelm tutka pomyslalem ze sprobuje jeszcze raz to sobie wszystko skonfigurowac i miec spokoj raz na zawsze :) ale nie jest tak pieknie jak myslalem , samba po instalacji rowniez sie nie uruchamia wpisuje 192.168.1.1:901 i tak jakby ten adres nie istnial moze zlego softa mu wrzucilem ? moze ktos linka podkopsac co konkretnie mam wgrac ? pozdrawiam Tomek linux to czarna magia ale do przelkniecia:)

pawelgt
23-10-2010, 18:12
Witam,
Mam problem z konfiguracją rtorrenta, po uruchomieniu go w screenie wyświetla mi się komunikat : Could not read resource file: ~/.rtorrent.rc i nic nie pobiera. Czy ktoś wie jak temu zaradzić?

mariusz19
23-10-2010, 20:02
Czy masz odblokowane porty dla torrent w firewallu? Podałem swój konfig na poprzedniej stronie. Usun ten co masz i na podstawie mojego ustaw to co potrzebujesz. Musi działać ja tez używam najnowszego rtorrenta.

pawelgt
23-10-2010, 21:24
Porty odblokowane, zmieniłem konfig, lecz dalej to samo :/ dodam, że nie mogę się połączyć przez ntorrent....

profes
07-01-2011, 04:36
Witam, kupując router wl500gpv2 nie sądziłem, że jego konfiguracja okaże się dla mnie taką katorgą. Właśnie zawalam drugą nockę z rzędu próbując go skonfigurować jednak jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o linuxa. Udało mi się dobrnąć do etapu instalacji rtorrenta jednak potrzebowałem dzisiaj dysku do przeniesienia danych i musiałem go przeformatować na ntfs. I tu zaczyna się cały ambaras. Po ponownym podłączeniu dysku miałem problem z jego wykryciem więc przeinstalowałem firmware olega. Problem pojawia się już na samym początku, mianowicie po podłączeniu dysku i użyciu komendy df zamiast:


[admin@blechbuechse root]$ df
Filesystem 1k-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/root 3008 3008 0 100% /
/dev/discs/disc0/part1 75398848 683812 70884940 1% /tmp/mnt/disc0_1
[admin@blechbuechse root]$

pojawia mi się


Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/root 3072 3072 0 100% /
tmpfs 15024 140 14884 1% /tmp
/dev/discs/disc0/part5
625128444 2755560 622372884 0% /tmp/mnt/disc

i za nic nie mogę usunąć tmpfs, nie wiem dlaczego zamiast ścieżki /dev/discs/disc0/part1 mam /dev/discs/disc0/part5
Jeżeli macie jakiś pomysł jak wybrnąć z tego to byłbym naprawdę wdzięczny za pomoc.

piotrrz
07-01-2011, 07:24
Spróbuj odmontować dysk usb tuż przed formatowaniem poprzez konfigurację WWW routera ( USB Application -> Force to Eject USB Disk)

profes
07-01-2011, 09:09
Dzięki, udało się, jednak pomimo wykonywania poleceń z instrukcji nie mogę zamontować 3 partycji w /tmp/harddisk w załączniku zamieściłem logi z operacji jakie wykonałem. Nie wiem dlaczego od czasu sformatowania cały czas coś jest nie tak.

piotrrz
07-01-2011, 12:10
sprawdź wszystko jeszcze raz, a najlepiej najpierw z dysku skasuj wszystkie partycje poprzez kompa. Ja też miałem podobny problem i właśnie format dysku z kompa i ponowne prześledzenie poradnika od nowa pomogło

profes
14-01-2011, 16:30
Wracam, po tygodniu zaciętej walki z routerem, harddisku nie udało się przemontować bo jakiś skrypt o wyższym priorytecie przerzuca go znów na stara lokalizacje ale zrobiłem skrót w tmp i wszystko się zainstalowało. Można by powiedzieć jest miodzio, no jednak nie. Za nic nie umiem zainstalować poprawnie rtorrenta ciągle jakieś błędy. Ujmę sprawę krótko stawiam flaszkę temu panu któremu uda się mi pomóc. Problem wygląda tak rtorrenta nie widać w procesach, kiedy wywołuje go przez konsole krzyczy mi błędem: rtorrent: can't resolve symbol '' . Nie mam już żadne pomysłu, prześledziłem większość wątków w tym dziale jednak nic nie pomogło. No i drugi problem nie mogę się połączyć żadnym klientem z ftp.

mariusz19
14-01-2011, 20:46
Odezwij sie na gg 638248

piotrrz
16-01-2011, 15:16
A ja mam problem z poradnikiem. Mianowicie po kilku dniach walki z postawieniem klienta rtorrent (ten akurat mi działa) i interfejsu WWW (ten już nie) doszedłem przyczyny. Nie startował lighttpd.
Zainstalować postanowiłem więc wszystko od nowa.
Obecnie doszedłem do punktu o stawianiu strony WWW.

Po wpisaniu polecenia ps ax lighttpd nie ma na liście procesów.
Załączam mój konfig (oraz konfig oryginalny, przed jakimikolwiek zmianami). Tylko ten 1 plik zmieniałem. Oprócz tego dodałem jak w poradniku do /opt/etc/php.ini te 3 wpisy:

extension=pdo.so
extension=sqlite.so
extension=pdo_sqlite.so

i następnie wpisałem polecenia:

mkdir /tmp/harddisk/www
chmod 744 /tmp/harddisk/www
nvram set http_lanport=88
nvram commit

Potem chciałem zrestartować lighttpd

/opt/etc/init.d/S80lighttpd start
ale wywaliło mi
can't bind to port: 80 Address already in use
(po restarcie routera ponowne wpisanie tego polecenia już nie wyświetla tego błędu, ale lighttpd i tak nie ma na liście procesów)

Oto moje procesy, jakie mam zaraz po odpaleniu routera:

PID TTY STAT TIME COMMAND
1 ? S 0:01 /sbin/init
2 ? S 0:00 [keventd]
3 ? RN 0:00 [ksoftirqd_CPU0]
4 ? S 0:00 [kswapd]
5 ? S 0:00 [bdflush]
6 ? S 0:00 [kupdated]
7 ? S 0:00 [mtdblockd]
62 ? Ss 0:00 syslogd -m 0 -O /tmp/syslog.log -S -D -l 7 -b 1
66 ? Ss 0:00 klogd
67 ? Ss 0:00 telnetd
71 ? S 0:00 httpd
72 ? S 0:00 [khubd]
81 ? Ss 0:00 p9100d -f /dev/usb/lp0 0
83 ? Ss 0:00 rcamdmain
88 ? Ss 0:00 watchdog
97 ? S 0:00 dropbear
98 ? S 0:00 [usb-storage-0]
99 ? S 0:00 [scsi_eh_0]
115 ? S 0:00 [kjournald]
116 ? S 0:00 [kjournald]
124 ? Ss 0:00 /opt/sbin/cron
129 ? Ss 0:00 /opt/sbin/xinetd -pidfile /var/run/xinetd.pid
139 ? S 0:00 /bin/sh /opt/bin/mysqld_safe --datadir=/opt/var/lib/mysql --p
172 ? S 0:00 /opt/libexec/mysqld --basedir=/opt --datadir=/opt/var/lib/mys
175 ? S 0:00 /opt/libexec/mysqld --basedir=/opt --datadir=/opt/var/lib/mys
176 ? S 0:00 /opt/libexec/mysqld --basedir=/opt --datadir=/opt/var/lib/mys
185 ? Ss 0:01 /opt/bin/php-fcgi
188 ? Ss 0:00 /opt/sbin/smbd -D
190 ? Ss 0:00 /opt/sbin/nmbd -D
191 ? S 0:00 /opt/bin/php-fcgi
192 ? S 0:00 /opt/bin/php-fcgi
193 ? Ss 0:01 dropbear
194 pts/0 Ss 0:00 -sh
201 ? S 0:05 /opt/sbin/smbd -D
208 pts/0 R+ 0:00 ps ax

Ktoś pomoże?

mariusz19
16-01-2011, 19:31
Po którym porcie logujesz się na GUI routera.

piotrrz
16-01-2011, 19:32
zanim miałem problem z tym zajętym portem 80, to poprzez niego. Obecnie strona konfiguracyjna routera jest na 88.

mariusz19
16-01-2011, 19:49
Zabij proces httpd i odpal lighttpd.
zobacz co masz w

nvram get http_lanport

piotrrz
16-01-2011, 20:02
no i tu się dzieją dziwy. Jak zabiję httpd i sprawdzę listę procesów, to go nie ma. Jak odpalę lighttpd i sprawdzę procesy, to jest znowu httpd, ale nadal nie ma lighttpd i strony nie działają. Może coś w konfigu mam źle? Jeśli nie, to jutro znowu spróbuję na nowo wszystko postawić...

nvram get http_lanport zwraca wartość 88

cichy
20-01-2011, 14:01
no i tu się dzieją dziwy. Jak zabiję httpd i sprawdzę listę procesów, to go nie ma. Jak odpalę lighttpd i sprawdzę procesy, to jest znowu httpd, ale nadal nie ma lighttpd i strony nie działają. Może coś w konfigu mam źle? Jeśli nie, to jutro znowu spróbuję na nowo wszystko postawić...

nvram get http_lanport zwraca wartość 88
Pytanko takie wiele osób Twój konfig widziało ale nie piszesz czy chcesz odpalić serwer z obsługą php-fcgi czy cgi i innych rzeczy które odkomentowałeś w konfigu. Jak masz zamiar używać fcgi to napisz tutaj.

piotrrz
20-01-2011, 14:25
kasacja konfigu mojego i wpisanie:

wget http://www.studionr.ru/wl500/_lighttpd.conf -O /opt/etc/lighttpd/lighttpd.conf

sprawiło, że o dziwo lighttpd wystartował.
Wcześniej, mimo, że swój konfig modyfikowałem bardzo dokładnie, to jak sprawdziłem nawet i na oryginalnym, bez żadnej modyfikacji nie chciał wcześniej wystartować i tu był problem. Zauważyłem też że nie wiedzieć czemu po 1 restarcie routera po instalacji rtorrenta konfig lighttpd się rozsypuje i trzeba go wgrać od nowa

cichy
20-01-2011, 18:04
server.event-handler = "poll" # needed on OS X
U ciebie w tej linijce było coś innego wystarczyło przeczytać wątek (http://wl500g.info/showthread.php?t=20306&page=8) w nim jest po kolei opisana instalacja lighttpd, uwzględniając mysql i eacceleratora.