PDA

Bekijk de volledige versie : Samba i ponowne montowanie dysku.



macgyver1
27-11-2009, 19:23
Witam

Mam zainstalowany firmware 1.9.2.7-d-r740 Oleg na wl-500gp v2 wg. tutka wengi z postu "http://www.wl500g.info/showthread.php?t=10307"

Nie wgrywałem samby 2 czyli nie wykonałem pkt. 12b ponieważ miał być dla zaawansowanych.
Grzebiąc w internecie skonfigurowałem sobie sambę z kilkoma udziałami w dość prymitywny ale jak na moją małą sieć skuteczny sposób ograniczając dostęp do udziałów z pomocą adresu ip.

Wszystko działa wyśmienicie do puty do puki nie wypnę dysku z portu lub odłączę zasilanie routera. Po tak wykonanym "restarcie" mam jeden udział domyślnie skonfigurowany "disc0_3"

drozol
28-11-2009, 09:22
Grzebiąc w internecie skonfigurowałem sobie sambę z kilkoma udziałami w dość prymitywny ale jak na moją małą sieć skuteczny sposób ograniczając dostęp do udziałów z pomocą adresu ip.


To może podaj jak to zrobiłeś - wtedy łatwiej będzie pomóc.

macgyver1
28-11-2009, 19:48
Zmodyfikowałem plik /tmp/etc/smb.conf, wcześniej robiłem to samo z plikiem /etc/smb.conf Za każdym razem efekt był ten sam czyli po wypięciu i ponownym wpięciu dysku do portu usb moja konfiguracja znika i powraca domyślna.

kod pliku smb.conf :


global]
interfaces = br0
bind interfaces only = yes
workgroup = 71
server string = WL500gpv2

netbios name = serwer
socket options = TCP_NODELAY SO_SNDBUF=16384 SO_RCVBUF=16384 IPTOS_LOWDELAY
read raw = yes
write raw = yes
getwd cache = yes
write cache size = 65536
dead time = 5
keep alive = 5

guest account = nobody
security = share
browseable = yes
guest ok = yes
guest only = yes
log level = 1
max log size = 100

encrypt passwords = yes

preserve case = yes
short preserve case = yes
client code page = 852
coding system = utf8

[glowny]
comment = Katalog glowny
path = /tmp/mnt/disc0_3
writable = yes
browseable = yes
force user = admin
host allow = 192.168.0.11
127.0.0.1

[instalki]
comment = Katalog z instalkami
path = /tmp/mnt/disc0_3/instalki
writable = yes
browseable = yes
force user = admin
oplocks = True
level2 oplocks = True
hosts allow = 192.168.0.
127.0.0.1

[pub]
comment = Katalog publiczny
path = /tmp/mnt/disc0_3/ftp/pub
writable = yes
browseable = yes
force user = admin
oplocks = True
level2 oplocks = True
hosts allow = 192.168.0.
127.0.0.1

[bolek]
comment = Katalog prywatny Bolka
path = /tmp/mnt/disc0_3/ftp/bolek
writable = yes
browseable = yes
force user = admin
oplocks = True
level2 oplocks = True
hosts allow = 192.168.0.13
192.168.0.14
192.168.0.4
127.0.0.1

[gosia]
comment = Katalog prywatny Gosi
path = /tmp/mnt/disc0_3/ftp/gosia
writable = yes
browseable = yes
force user = admin
oplocks = True
level2 oplocks = True
hosts allow = 192.168.0.12
127.0.0.1

[pawel]
comment = Katalog prywatny Gosi
path = /tmp/mnt/disc0_3/ftp/pawel
writable = yes
browseable = yes
force user = admin
oplocks = True
level2 oplocks = True
hosts allow = 192.168.0.11
127.0.0.1

mariusz19
28-11-2009, 21:20
Dałeś komendę


flashfs save && flashfs commit && flashfs enable && reboot

macgyver1
28-11-2009, 23:33
Nic nie pomaga wykonanie tej komendy


=flashfs save && flashfs commit && flashfs enable && reboot

restart który jest wykonywane przez te komendę powoduje to samo co odpięcie dysku.

Wydaje mi się że powinno to działać tak: po podłączeniu dysku sprawdzany jest "jakiś" katalog (może główny katalog dysku) na dysku w oszukiwaniu pliku konfiguracyjnego samby, kiedy go znajdzie to zastępuje nim ten swój. Wrazie gdyby go nie znalazł to działa standardowo.

mariusz19
29-11-2009, 00:06
Może tak


echo "/tmp/etc/smb.conf" >> /tmp/local/.files

ustaw config i


flashfs save && flashfs commit && flashfs enable && reboot

macgyver1
29-11-2009, 00:57
a co oznacza polecenie?



echo "/tmp/etc/smb.conf" >> /tmp/local/.files

bo udało mi się to zrobić przez utworzenie na dysku w katalogu głównym folderu "smb-conf" i umieszczenie tam właściwego pliku konfiguracyjnego samby oraz dopisanie do pliku "/tmp/local/sbin/*post-mount" takiej lini:



cp -f /tmp/harddisk/smb_conf/smb.conf /etc/smb.conf


Po restarcie wszystko działa, tylko nie wiem jakie to będzie mieć konsekwencje jak podepnę inny dysk lub pendrive

mariusz19
29-11-2009, 08:35
Sorry sprawdziłem i moja opcja nie działa.