PDA

Bekijk de volledige versie : WL500W jako AP w trybie WDS



NaCoMiTo
26-09-2009, 23:30
Mam Linksysa WRT54DXv2 dzialajacego jako gateway z NAT dla LAN. Chcialbym rozszerzyc siec o nowy segment i podlaczyc WL500W w trybie WDS tak aby WL500W dzialal jako AP w LAN a Linksys pozostal gatewayem sieci.

Doczytalem sie ze przy WDS SSID musi byc taki sam, ze powinieniem wylaczyc DHCP, ze kanal musi sie pokrywac , dodalem mac wireless Linksysa do Remote Bridge List na Asusie , AP mode ustawilem na Hybrid ale za zadne skarby nie moge uzyskac polaczenia.

Komputery do Linksysa lacza sie po WPA2 (psk) i w ten sam sposob chcialem podlaczyc Asusa. Moze problem jest w szyfrowaniu?

W jaki sposob powinienem w ogole zrobic taka konfiguracje bo przyznam sie ze nie wiem czy w ogole zalozenia mam sluszne?

Robił ktos w ten sposób połaczenie?
Ma to szanse dzialac?

Na Asusie mam swiezo wgrany Oleg 1.9.2.7-d

maxiu
06-10-2009, 23:40
Rowniez pracuje nad tym... Z tego co wyczytalem tu - to trzeba zmienic szyfrowanie na WEP, bo z WPA to nie zawsze dziala. Sproboj zaczac z tego. Noi wlasciwie nie musisz miec zadnego szyfrowania, bo wpisujesz MAC adresy tych routerow - wiec nikt inny nie podlaczy sie.

No i masz tu opis jak to sie robi:
http://wl500g.info/showthread.php?t=18472&highlight=WDS

koz4
31-12-2009, 09:14
Planuje podpiąć do sieci kolegę oddalonego o jakieś <50m (2 budynki) żeby miał wifi w chałupie.Co najlepiej kupić taniego z wds i obsługą draft N.Radio w asusie moim jest marne.Okoliczne sieci zbudowane z tanich ruterów wypadają lepiej czy kolejny router poprawi jakość mojej sieci?