PDA

Bekijk de volledige versie : LAN + WiFi : nie działa



SlawekW
21-07-2009, 11:49
Witam,
mam router WL-500W i podłączone do niego dwa komputery: desktop (przewodowo - LAN) oraz netbook (bezprzewodowo - WiFi).
Ustawienia WiFi są podstawowe - WPA-Personal z szyfrowaniem TKIP.

Jeśli uruchomię tylko desktopa - połączenie działa.
Jeśli wyłączę desktopa i uruchomię tylko netbooka - połączenie też działa.

Ale jeśli włączę oba komputery to sieć mam tylko na desktopie. Netbook zostaje odłączony.
Sprawdziłem: netbook widzi router (SSID), siła sygnału znakomita. Jednak nie jest w stanie nawiązać połączenia.
Najdziwniejsze jest to, że w w logach routera nie ma nawet śladu po próbie autoryzacji przez netbooka.

Odnoszę wrażenie, że po włączeniu desktopa router jest tak obciążony obsługa połączenia kablowego LAN że nie daje rady obsługiwać WiFi.

Spotkał się ktoś z takim przypadkiem ?

Lesiuk
21-07-2009, 12:24
A ja bym obstawił, że masz taki sam MAC na desktopie jak na laptopie.
Serwer DHCP przyznaje obu komputerom takie samo IP.
albo
2 komputery mają statycznie ustawione to samo IP.

A jak wiadomo, nie mogą działać w sieci 2 pc z takim samym ip ;)


Sprawdź jakie ip ma twój pc kiedy ma połączenie i laptop.
Jeżeli takie samo to już wiesz.

SlawekW
22-07-2009, 19:12
Dzięki Damian - liczyłem na Ciebie :)

Na obu komputerach jest włączone uzyskiwanie adresu z DHCP. MAC adresy kart są różne (nie zmieniane), więc przydzielane adresy IP też są różne.

Obawiam się, że problem jest na trochę niższym poziomie niż mechanizm DHCP.
Kiedy włączę desktopa - i rozłącza mi netbooka próba odnowienia adresu IP na netbooku komendami

ipconfig /release
ipconfig /renew
kończy się komunikatem o błędzie - z informacją że karta sieciowa (WiFi) jest rozłączona. Stąd podejrzenia że router nie wyrabia z jednoczesną obsługą LAN + WiFi.

Na routerze mam zainstalowany zmodyfikowany firmware Olega (autorstwa Ily).
Do tego doinstalowane pakiety IPKG wg manuala Wengi.
W tle chodzi transmission.

Lesiuk
22-07-2009, 20:21
Zrobiłem pewien test, chociażby obciążenie procesora cały czas było 100%.
Nie wpływa to w żaden sposób na pracę mojego laptopa po wifi a mam 2 osoby po kablu w tej chwili.

To nie jest to więc szukajmy dalej.

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to może być.
Może to jednak jest serwer dhcp.

Daj dla tych dwóch pc statycznie ip.

Jednemu 192.168.1.11 a 2, 192.168.1.12
brama domyślna i dns daj na router

EDIT:
Spróbuj także spróbować z innym urządzeniem na wifi.

SlawekW
18-08-2009, 11:30
Zrobiłem pewien test, chociażby obciążenie procesora cały czas było 100%.
Nie wpływa to w żaden sposób na pracę mojego laptopa po wifi a mam 2 osoby po kablu w tej chwili.

No i wszystko jasne.
Zauważyłem, że połączenie WiFi zrywa natychmiast po włączeniu komputera stacjonarnego.
Co więcej - dzieje się tak samo, jeśli komputer stacjonarny nie jest podłączony do rutera skrętką :)

Wystarczyło odsunąć router (który leżał 40 cm od kompa stacjonarnego) i wszystko działa. Czyli w jakiś magiczny sposób pracujący komputer zakłóca transmisję WiFi. Komputer ma dość mocną konfigurację (dwie karty GF w SLI) i zdjętą obudowę, ale nadal uważam że to dziwne.

W każdym razie w moim przypadku pomogła zmiana położenia routera.
Damian, jeszcze raz dziękuję !

kaizen
18-08-2009, 14:56
Wystarczyło odsunąć router (który leżał 40 cm od kompa stacjonarnego) i wszystko działa.

A nie masz czegoś, co działa na tym samym paśmie w stacjonarce (BT albo klawiatura/mysz bezprzewodowa)?

SlawekW
20-08-2009, 15:41
A nie masz czegoś, co działa na tym samym paśmie w stacjonarce (BT albo klawiatura/mysz bezprzewodowa)?

A fakt - mam zestaw klawiatura/mysz Cordless Desktop Logitecha.
I coś czuje że masz rację...