PDA

Bekijk de volledige versie : Wielki problem z konfiguracją WL-500gp V2!!!



Mateluta
02-07-2009, 19:32
Witam Was serdecznie, kilka dni temu zakupilem WL-500gp V2...Mam oryginalny firmware...Dzień w dzień męczę się z konfiguracją routera tak, aby NET mi śmigał...Od operatora mam stały IP, dwa DNS-y, brama i maska podsieci 255.255.255.0...Niby wszystko wiem jak skonfigurować, bo ptrzecież trudne to nie jest...Ale - wydaje mi się, że ten router jest zbyt mądry - i to jest problem...Pierwsze co robię to "Ustawienia zaawansowane" i tam wybieram opcję Router --> Stały IP, wpisuję potrezbne dane i już tu błąd, że niepoprawny adres 255.255.255.0...NIe wpisuję bramy domyślnej 192.168.0.1 i wtedy aktualizację można dokończyć...Mój operator mówi, że aby u mnie routerek śmigał DHCP musi przydzielać adresy w klasie adresowej 10.0.x.x...I tu problem - router alarmuje, że niepoprawny adres IP (jak wpiszę np 10.1.1.4)...W sekcji LAN są zakładki LAN IP oraz Serwer DHCP - wydaje mi się, że tu coś nei śmiga, bo jak coś w tym zmienię - np. adres lan routera to wyskakują 2 komunikaty po czym router aktualizuje w nieskończoność!! (oto te komunikaty:"Router zrestartuje sie po zmianie adresu IP interfejsu LAN. jezeli nie bedziesz mogl sie polaczyc, sprawdz konfiguracje IP Twojego komputera" oraz drugi komunikat nastepujacy po tym poprzednim: "Ustawienia serwera DHCP nie pasuja do ustawien sieci LAN. Czy chcesz automatycznie dopasowac ustawienia?") - po tych komunikatach zwiesza sie router - aktualizuje w nieskonczonosc...Blagam o pomoc...nie mam juz pomyslow jak to zrobic...moze ktos chetny zeby zdalnie jakos pomoc np. przez zdalny pulpit? Ja juz nie wyrabiam...dziekuje z gory

Lesiuk
03-07-2009, 18:41
Musisz używać orginalnego fw?

vitchuck
06-07-2009, 12:10
jakiego masz dostawcę internetu?

Mateluta
06-07-2009, 19:49
jakiego masz dostawcę internetu?

Dostawca Internetu - hmm...dostawca daje mi stały IP, który muszę wpisać, dodatkowo maska podsieci, brama domyślna, dwa IP serwerów DNS...problem jest takiego pokroju, że wpisuję te dane np. i wyskakuje błąd, że maska podsieci - a dokładnie jej IP 255.255.255.0 jest nie prawidłowe, a jak nie podam bramy domyślnej 192.168.0.1 to wtedy aktualizacja sie powiedzie...Ale neta nie ma dalej...Kiedyś miałem inny router i nie miałem żadnych problemow z ustawieniami...Dodatkowo dostawca mowi zebym DHCP ustawil na IP z przedzialu 10.0.1.5 do 10.0.1.10...Wtedy ma niby dzialac...I tez nie ma neta...Masakra...Ktoś pomoże?

Mateluta
07-07-2009, 09:58
Dostawca Internetu - hmm...dostawca daje mi stały IP, który muszę wpisać, dodatkowo maska podsieci, brama domyślna, dwa IP serwerów DNS...problem jest takiego pokroju, że wpisuję te dane np. i wyskakuje błąd, że maska podsieci - a dokładnie jej IP 255.255.255.0 jest nie prawidłowe, a jak nie podam bramy domyślnej 192.168.0.1 to wtedy aktualizacja sie powiedzie...Ale neta nie ma dalej...Kiedyś miałem inny router i nie miałem żadnych problemow z ustawieniami...Dodatkowo dostawca mowi zebym DHCP ustawil na IP z przedzialu 10.0.1.5 do 10.0.1.10...Wtedy ma niby dzialac...I tez nie ma neta...Masakra...Ktoś pomoże?

Dodam, że nie mam żadnego modemu...Kalebelek skrętka - LAN podłączam od razu do routera (sieć osiedlowa)

Bulsky
09-07-2009, 01:58
Nie jestem pewny czy dobrze zrozumialem, ale jesli masz WL500gpv2 to ustawiasz sobie komunikację routera np z modemem (lub bezpośrednio podłączasz kabel od ISP), ustawiasz najprościej automat i powinno działać. Jeśli nie - tak jak mówisz, ustawiasz ręcznie IP routera, maskę bramę i dnsy i dajesz connect. Inna sprawa to jeszcze jest IP routera i adresacja podsieci i dobrze by były tej samej klasy. Co do DHCP to jak to usatwisz dajesz tylko automat, no chyba ze faktycznie ISP przydzielił CI określony IP to musisz sobie przypisać ip po mac'u, wówczas na samej karcie sieciowej (NIC) w kompie dajesz DHCP i all powinno zadziałać.

Mateluta
10-07-2009, 20:29
Nie jestem pewny czy dobrze zrozumialem, ale jesli masz WL500gpv2 to ustawiasz sobie komunikację routera np z modemem (lub bezpośrednio podłączasz kabel od ISP), ustawiasz najprościej automat i powinno działać. Jeśli nie - tak jak mówisz, ustawiasz ręcznie IP routera, maskę bramę i dnsy i dajesz connect. Inna sprawa to jeszcze jest IP routera i adresacja podsieci i dobrze by były tej samej klasy. Co do DHCP to jak to usatwisz dajesz tylko automat, no chyba ze faktycznie ISP przydzielił CI określony IP to musisz sobie przypisać ip po mac'u, wówczas na samej karcie sieciowej (NIC) w kompie dajesz DHCP i all powinno zadziałać.

Oki, już wszystko działa...Zainstalowałem firmware Oleg's i poszło jak po maśle...Z firmware'm ASUSA za cholere nie mogłem skonfigurować - nie wiedzieć czemu NETA nie było...

Bulsky
10-07-2009, 20:47
good 4u ;-)

pozdr.