PDA

Bekijk de volledige versie : Samba in 1.9.2.7-4 firmware



viper_002
25-03-2005, 13:08
Hi
i am a newbie to here
just upgrade the firmaware to 1.9.2.7-4

and followed the steps in
http://wl500g.info/showthread.php?t=1984

to create a fat32 drive and an ext3 drive on a external 40G hdd

but when i reboot, the log showing there is "bogus logical sector size 0"
i dunno what problem it is, but i can access the fat32 file system by ftp it

below is part of the log

Jan 1 08:00:04 kernel: hub.c: USB hub found
Jan 1 08:00:04 kernel: hub.c: 2 ports detected
Jan 1 08:00:04 kernel: hub.c: new USB device 00:04.0-1, assigned address 2
Jan 1 08:00:04 kernel: usb.c: USB device 2 (vend/prod 0x4cf/0x8818) is not claimed by any active driver.
Jan 1 08:00:05 kernel: lp0: using parport0 (polling).
Jan 1 08:00:05 kernel: usb.c: registered new driver usblp
Jan 1 08:00:05 kernel: printer.c: v0.13: USB Printer Device Class driver
Jan 1 08:00:07 kernel: usb.c: registered new driver audio
Jan 1 08:00:07 kernel: audio.c: v1.0.0:USB Audio Class driver
Jan 1 08:00:07 kernel: Linux video capture interface: v1.00
Jan 1 08:00:08 kernel: SCSI subsystem driver Revision: 1.00
Jan 1 08:00:08 kernel: Initializing USB Mass Storage driver...
Jan 1 08:00:08 kernel: usb.c: registered new driver usb-storage
Jan 1 08:00:08 kernel: scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Jan 1 08:00:08 kernel: Vendor: l l l l Model: l l l l l l l l Rev: l l
Jan 1 08:00:08 kernel: Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
Jan 1 08:00:08 kernel: Attached scsi disk sda at scsi0, channel 0, id 0, lun 0
Jan 1 08:00:08 kernel: SCSI device sda: 78165360 512-byte hdwr sectors (40021 MB)
Jan 1 08:00:08 kernel: Partition check:
Jan 1 08:00:08 kernel: p5 >
Jan 1 08:00:08 kernel: USB Mass Storage support registered.
Jan 1 08:00:09 pppd[80]: Plugin rp-pppoe.so loaded.
Jan 1 08:00:09 pppd[80]: RP-PPPoE plugin version 3.3 compiled against pppd 2.4.2
Jan 1 08:00:09 pppd[82]: pppd 2.4.2 started by admin, uid 0
Jan 1 08:00:10 kernel: lp driver: get device ID
Jan 1 08:00:10 kernel: neg fail
Jan 1 08:00:15 pppd[82]: PPP session is 932
Jan 1 08:00:15 pppd[82]: Using interface ppp0
Jan 1 08:00:15 pppd[82]: Connect: ppp0 <--> eth1
Jan 1 08:00:15 kernel: lp driver: get device ID
Jan 1 08:00:15 pppd[82]: PAP authentication succeeded
Jan 1 08:00:15 pppd[82]: peer from calling number 00:90:1A:40:90:81 authorized
Jan 1 08:00:15 kernel: neg fail
Jan 1 08:00:15 kernel: neg fail
Jan 1 08:00:15 pppd[82]: local IP address 219.79.127.84
Jan 1 08:00:15 pppd[82]: remote IP address 219.78.190.254
Jan 1 08:00:15 pppd[82]: primary DNS address 205.252.144.122
Jan 1 08:00:15 pppd[82]: secondary DNS address 218.102.32.208
Jan 1 08:00:16 dnsmasq[48]: read /etc/hosts - 5 addresses
Jan 1 08:00:16 dnsmasq[48]: read /etc/ethers - 3 addresses
Jan 1 08:00:16 dnsmasq[48]: reading /tmp/resolv.conf
Jan 1 08:00:16 dnsmasq[48]: using nameserver 218.102.32.208#53
Jan 1 08:00:16 dnsmasq[48]: using nameserver 205.252.144.122#53
Jan 1 08:00:17 PPPoE: connect to ISP
Jan 1 08:00:17 login[81]: root login on `pts/0'
Jan 1 08:00:20 kernel: VFS: Can't find ext3 filesystem on dev sd(8,1).
Jan 1 08:00:20 kernel: MSDOS FS: Using codepage 950
Jan 1 08:00:20 kernel: MSDOS FS: IO charset cp950
Jan 1 08:00:20 kernel: FAT: bogus logical sector size 0
Jan 1 08:00:20 kernel: VFS: Can't find a valid FAT filesystem on dev 08:01.
Jan 1 08:00:20 kernel: FAT: freeing iocharset=cp950
Jan 1 08:00:20 kernel: FAT: bogus logical sector size 0
Jan 1 08:00:20 kernel: VFS: Can't find a valid FAT filesystem on dev 08:01.
Jan 1 08:00:20 kernel: attempt to access beyond end of device
Jan 1 08:00:20 kernel: 08:02: rw=0, want=2, limit=1
Jan 1 08:00:20 kernel: EXT3-fs: unable to read superblock
Jan 1 08:00:20 kernel: MSDOS FS: Using codepage 950
Jan 1 08:00:20 kernel: MSDOS FS: IO charset cp950
Jan 1 08:00:20 kernel: FAT: bogus logical sector size 0
Jan 1 08:00:20 kernel: VFS: Can't find a valid FAT filesystem on dev 08:02.
Jan 1 08:00:20 kernel: FAT: freeing iocharset=cp950
Jan 1 08:00:20 kernel: FAT: bogus logical sector size 0
Jan 1 08:00:20 kernel: VFS: Can't find a valid FAT filesystem on dev 08:02.
Mar 25 20:26:23 kernel: kjournald starting. Commit interval 5 seconds
Mar 25 20:26:23 kernel: EXT3 FS 2.4-0.9.19, 19 August 2002 on sd(8,5), internal journal
Mar 25 20:26:23 kernel: EXT3-fs: recovery complete.
Mar 25 20:26:23 kernel: EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
Mar 25 20:26:23 USB storage: ext3 fs mounted to /tmp/harddisk
Mar 25 20:26:23 FTP server: daemon is started


anybody can help?

hezik
25-03-2005, 15:38
Actually it mounts the ext3 drive.

What i forgot in my explanation (will add that later on) is that you still need to format the win32 partition.

Easiest way to do this, is to connect the drive to a windows computer, use 'computer management' to remove the swap partition (the first one of 30Gb), create a new primary partition in that space and format it FAT32.

viper_002
25-03-2005, 17:16
Actually it mounts the ext3 drive.

What i forgot in my explanation (will add that later on) is that you still need to format the win32 partition.

Easiest way to do this, is to connect the drive to a windows computer, use 'computer management' to remove the swap partition (the first one of 30Gb), create a new primary partition in that space and format it FAT32.


i have formatted the fat32 drive in "computer management" already and it is accessible by windows xp itself and have no problems to be a ftp server in
wl-500g. :)

mortis, md
31-03-2005, 03:36
I followed the detailed procedures to update to custom firmware 1.9.2.7-4. Enabled sshd without problems, and smbd and smb.conf according to the forum.
I did not re-format my USB disk since it is already a Fat32 usb-memory. Of course, I did not include the ext3 lines in smb.conf
I cannot run smbd from the router . If I start manually, "smbd -D" from CLI, it loads for 2 seconds in memory and dissapears fron "ps ax"

The USB-stick is mounted without problems in tmp/harddisk
FTP works

Any Ideas?

Jean-Fabrice
31-03-2005, 06:00
Can you please post your /var/log/smb, /var/log/nmb, /etc/smb.conf and /tmp.syslog.log after having run 'nmbd -D' and 'smbd -D' so we can investigate.

mortis, md
31-03-2005, 18:58
Here they go!


[admin@(none) root]$ cat /var/log/smb
Get_Hostbyname: Unknown host (none).
Get_Hostbyname: Unknown host (none).
No interface found for address 244.62.202.42
Get_Hostbyname: Unknown host. (none)
Get_Hostbyname: Unknown host (none).
Get_Hostbyname: Unknown host (none).
No interface found for address 244.62.202.42
Get_Hostbyname: Unknown host. (none)



[admin@(none) root]$ cat /var/log/nmb
1969/12/31 20:00:12 netbios nameserver version 1.9.18p10 started
Copyright Andrew Tridgell 1994-1997
Get_Hostbyname: Unknown host (none).
Unable to get my hostname - exiting.



[admin@(none) root]$ cat /etc/smb.conf

[global]
workgroup = WORKGROUP
guest account = nobody
security = share
browseable = yes
guest ok = yes
guest only = no
log level = 1
max log size = 100
encrypt passwords = yes
dns proxy = no

[fat32]
path=/tmp/harddisk/ftp_pub
writeable = yes
browseable = yes

Jean-Fabrice
31-03-2005, 19:11
Logs are explicits : Samba requires that you set up a hostname for you wl500.
Look for this in the web setup.

Take a look at http://wl500g.dyndns.org/

BTW : You should already have take a look at http://wl500g.dyndns.org/ where a lot of things are explains, like problems like your.

mortis, md
31-03-2005, 19:24
Thanks for your reply.....
Im not a very experienced linux user, and didn't know about those logs.
It's working fine now