PDA

Bekijk de volledige versie : internet z sieci komórkowej



elpajaco
10-04-2009, 18:03
Witam
zastanawiam się nad kupnem tego routera i stąd mam pare pytań :)

Czy jest mozliwość podpięcia do portu USB internetu np. z Ery Blueconnect - ogólnie sieci komórkowej ? zamiast z kabla sieciowego ? Czy wszystkie funkcje routera zostana bez zmian, tzn. opcja podłączenia drukarki czy dysku twardego pod drugie USB ? I czy jest opcja rozszerzenia ilości portów usb np z jednego zrobienie 4 ?

Lesiuk
10-04-2009, 22:10
Witam
zastanawiam się nad kupnem tego routera i stąd mam pare pytań :)

Czy jest mozliwość podpięcia do portu USB internetu np. z Ery Blueconnect - ogólnie sieci komórkowej ? zamiast z kabla sieciowego ? Czy wszystkie funkcje routera zostana bez zmian, tzn. opcja podłączenia drukarki czy dysku twardego pod drugie USB ? I czy jest opcja rozszerzenia ilości portów usb np z jednego zrobienie 4 ?

Tak.

Tyle że liczba obsługiwanych modemów jest ograniczona.

Radzę się zainteresować fw koppel'a (koppel.cz).

elpajaco
14-04-2009, 12:51
Odpowiedź była na pierwsze pytanie o internet przez usb z sieci komórkowej ? jeżeli podepnę go pod router to będę miał za pomoca wifi sieć w laptopie ?
I czy to musi byc jakis specjalny internet np z danej sieci czy to wszystko jedno ?

"Radzę się zainteresować fw koppel'a (koppel.cz)." <-- czego tam szukac choc przyznam, ze nienajlepiej u mnie z czeskim :]

Edit.
Jakby kogoś interesował temat to ten router nie routuje internetu z sieci gsm do tego służą specjalne routery w większych cenach.
[informacja sprawdzona z asus'a]

pozdrawiam elpajaco

drozol
14-04-2009, 19:17
Edit.
Jakby kogoś interesował temat to ten router nie routuje internetu z sieci gsm do tego służą specjalne routery w większych cenach.
[informacja sprawdzona z asus'a]

pozdrawiam elpajaco

Lesiuk dobrze ci odpowiedział żebyś zainteresował się softem z koppel, a nie ze strony asusa. Ten soft na czeskiej stronie jest to przerobiony firmware właśnie pod kontem współpracy z modemami GSM. Jutro pożyczę sobie taki modemik i sprawdzę na swoim routerku jak się sprawa ma.

elpajaco
15-04-2009, 13:37
tzn że po zmianie firmware jest opcja, aby routował sygnał gsm ?
chodzi dokładnie o te pliki http://koppel.cz/cdmawifi/download/171/ ?
jak wyniki testu ? :) jaki model modemu