Bekijk de volledige versie : Pomoc potrzebna
Witam forumowiczów, jestem tutaj nowy ale sprowadził mnie dobrze znany routerek a mianowicie ASUS WL-500gP v1. Kupiłem go, odpaliłem i tu jest mały niedosyt. Czytałem wcześniej o OpenWRT i kilku innych modyfikacjach i teraz mam zagwozdkę "co wybrać". Może ktoś z szanownego grona doradzi i podpowie co i jak bo po przewaleniu tylu stron z googla co przewaliłem nadal mam mętlik w głowie.
Po wgraniu alternatywnego oprogramowania z miłą chęcią zobaczyłbym jakieś UI żeby nie popaść w rozpacz z konsolą :). Ogólnie router ma dzielić neta na 2 kompy (1 przewodowo i laptop) + palmtop jak będzie trzeba, ale przydałaby się jeszcze obsługa pobierania z HTTP/FTP (w LANie i WANie widoczny serwer FTP) i BitTorrent. O dodatkach w stylu irssi nie myślę na razie.
Jedna rzecz mnie zniesmaczyła po przeczytaniu openwrt-wiki a mianowicie fakt że po zmianie systemu może nie działać WiFi i z tego powodu zgłosiłem się z zapytaniem na te forum. Może ktoś wie jak to będzie i poradzi co z tym fantem zrobić.
Pozdrawiam
rainercray
19-03-2009, 11:21
Jeśli chodzi o wrt open czy dd czy też inny mod to może yć tu ciężko; jeśli się nie mylę większość użytkowników tego forum używa softu olega, bądz modów na jego bazie. W przypadku olega nie zdażyło mi się zeby na którejś wersji czy modzie wifi nie działało
Nie chodzi mi do końca o użycie openwrt czy też modów może być oleg aby to wszystko spójnie działało i nie było problemów z konfiguracją.
Witam forumowiczów, jestem tutaj nowy ale sprowadził mnie dobrze znany routerek a mianowicie ASUS WL-500gP v1. Kupiłem go, odpaliłem i tu jest mały niedosyt. Czytałem wcześniej o OpenWRT i kilku innych modyfikacjach i teraz mam zagwozdkę "co wybrać". Może ktoś z szanownego grona doradzi i podpowie co i jak bo po przewaleniu tylu stron z googla co przewaliłem nadal mam mętlik w głowie.
Po wgraniu alternatywnego oprogramowania z miłą chęcią zobaczyłbym jakieś UI żeby nie popaść w rozpacz z konsolą :). Ogólnie router ma dzielić neta na 2 kompy (1 przewodowo i laptop) + palmtop jak będzie trzeba, ale przydałaby się jeszcze obsługa pobierania z HTTP/FTP (w LANie i WANie widoczny serwer FTP) i BitTorrent. O dodatkach w stylu irssi nie myślę na razie.
Jedna rzecz mnie zniesmaczyła po przeczytaniu openwrt-wiki a mianowicie fakt że po zmianie systemu może nie działać WiFi i z tego powodu zgłosiłem się z zapytaniem na te forum. Może ktoś wie jak to będzie i poradzi co z tym fantem zrobić.
Pozdrawiam
To nie prawda, wifi działa od ręki, a dzięki LuCI nie będziesz musiał nawet dotykać konsoli.
Każdy chyba zalety openwrt zna, wybór należy do Ciebie.
Wrzuciłem już Olega tylko brakuje mi kilku rzeczy, m.in. pobierania plików na dysk przez torrenta i http/ftp. Do tej pory nie wiem jak zrobić by ftp był widoczny poza lanem, po wbiciu ftp://wan.ip nie idzie nic, nie widać plików na pendrivie (8gb). Inna sprawa gdy udostępniam pliki u siebie na stacjonarnym to nie widać ich na laptopie, mimo że jesteśmy podłączeni do routera (kabelek i wifi) może ktoś pomoże rozwiązać i ten problem, może być po angielsku aby tylko był opis co i jak :) Z góry dzięki za podpowiedzi ;]
Musisz przekierunkować port ftp żeby usługa na tym porcie była widoczna poza lanem.
Torrent - rtorrent.
http/ftp - wget.
Jeżeli masz jakiś problem możesz pisać do mnie na mój numer gadu-gadu, wielokrotnie już go tutaj podawałem (2205798).
Dzięki za odpowiedzi:)
Jeśli chodzi o widoczność ftp na zewnątrz LANu to wiem co było problemem że nie był widoczny, niby głupia sprawa ale w Virtual Server nie należy dodawać przekierowania portów ftp i wszystko będzie latało jak należy.
Lesiuk dzięki za propozycje jakby coś to się odezwę gdybym miał poważniejsze problemy z Olegiem itp, bo ostatecznie wróciłem do niego po nieudanych testach x/openwrt i ddwrt.