PDA

Bekijk de volledige versie : OLEG + rTorrent i sesja w tle



SlawekW
04-02-2009, 18:26
Cześć,
Jestem posiadaczem WL-500W.
Zgodnie z opisami na tym forum wgrałem firmware OLEGa i zainstalowałem rTorrenta. Wszystko ładnie działa.
Chciałbym żeby to ściąganie działało w tle, bez właczonego komputera.

Łączę się poprzez SSH (Putty), dodaje torrenty i rTorrent ściąga tak jak chcę.
Jednak nie wiem co zrobić aby zostawić aktywną sesję z rTorrentem (np. na noc) - wystarczy że zamknę okienko Putty'ego a rTorrent przerywa pracę.

Pomoże ktoś ? :)

Lesiuk
04-02-2009, 20:01
Jasne. To bardzo proste.

Zainstaluj screena i odpal rtorrenta w screenie


screen -dmS torrent rtorrent

albo odpal rtorrenta tak


rtorrent &

ten znak po rtorrent gwarantuje że nie zostani wyłączony po wygaśnięciu sesji.
Ja proponuje odpalanie rtorrenta w screenie bo można do neigo w każdej chwili wrócić wpisując

screen -x torrent

A tutaj masz więcej o screenie:
http://jakilinux.org/aplikacje/menedzery-okien/screen-konfiguracja-niezbedna/
http://jakilinux.org/aplikacje/konsola/screen-sztuczki/

SlawekW
05-02-2009, 19:59
Dzięki za odpowiedź :)



Zainstaluj screena i odpal rtorrenta w screenie


screen -dmS torrent rtorrent

Jak tak robię to po paru chwilach sesja screena zostaje zakończona. Nie wiem co jest powodem - myślałem że na tym ASUSie screen nie za dobrze działa.



albo odpal rtorrenta tak


rtorrent &

Jeśli tak zrobię, to rtorrent statuje (ps wyświetla go na liście procesów) ale nie widzę ekranu jego ekranu. Więc nie mogę dodać ani wystartować torrentów.

Czy u Ciebie sesja screena działa bez kłopotów ?

Lesiuk
05-02-2009, 21:34
Tak.

Spróbuj odpalić rtorrenta ręcznie w trybie debug i zobacz co powoduje ten błąd wtedy odpal go w screenie.

Pod tym routerem screen działa dokładnie tak samo jak pod każdą inną dystrybucją linuksa.

SlawekW
08-02-2009, 20:08
Tak.

Spróbuj odpalić rtorrenta ręcznie w trybie debug i zobacz co powoduje ten błąd wtedy odpal go w screenie.

Dzięki za podpowiedź.
U mnie problemy powodował... dysk twardy (WD 2.5"). Przy mocniejszym obciążeniu routera brakowało prądu - i router przestawał widzieć dysk.

Zmieniłem go więc na 3.5" z własnym zasilaniem. Przy okazji zapodałem firmware Ily - rzeczywiście jest o wiele szybszy i IMHO bardziej stabilny niż ostatnia wersja OLEGa.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.