PDA

Bekijk de volledige versie : ASUS WL-500GP v2 + Multimedia



pisokol
17-10-2008, 00:25
Witam
Mam problem z podłączeniem się do internetu przez modem MM. Router wygląda na prawidłowo skonfigurowany, w opcji po LANie i WiFi PCet widzi router, można go konfigurować ale nie ma wyjścia na "świat" (graficznie -> czerwony "x" na połączeniu w oknie "Sieć->Centrum sieci i udostepniania").
Po uruchomieniu diagnostyki sieci otrzymuję po chwili komunikat:
"Mógł wystąpić problem z konfiguracją serwera nazw domen (DNS)".
Po tym samym kablu sieciowym sygnał przechodzi do PCeta i internet jest dostępny (oczywiście po każdej zmianie w okablowaniu lub ustawieniach robię wyłącz/włącz sprzętu). Trochę danych...
Asus wl 500 gp v2, Windows Vista, ISP to Multimedia (modem Motorola, Surfboard volp Cable Modem - SBV5120)
MM udostępnia połączenie przez dynamicznie przydzielane IP więc ustawiam IP i DNS na automat (IP CONFIG->WAN& LAN), nie ustawiam żadnych MACadresów (próbowałem też w kombinacji z ustawionym MACa karty sieciowej działającego PCeta lub routera) (IP CONFIG->WAN IP Seting), żadnych dodatkowych filtrów, oczywiście kodowanie dostępu dla połączeń WiFi. Co mnie dziwi to to, że w oknie "Status&Log->Staus WAN Interface" są wypełnione poprawnie pola i status "Connected".
No i to tyle. Coś robię nie tak albo za mało? Potrzebne jest jakieś tajemne dodatkowe ustawienie?
Tylko dodam jeszcze że inny router linksys chodzi bez problemów.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

pisokol
18-10-2008, 00:30
Trzeba było zdjąć automatyczność przydziału adresów serwerów DNS, wpisać te które są przydzielane z MM i... wszystko gra. Oczywiście nie jest to do końca wg mnie poprawne (tej kombinacji nie sprawdzałem), ponieważ automatyzm DNS nie działa, w automatycznym można wskazać serwer DNS i też działa ale ja ustawiłem tak jak napisałem wyżej żeby się na przyszłość nie zastanawiać "co autor miał na myśli" jak znów będę coś konfigurował.
Pozdrawiam

pisokol
20-10-2008, 21:39
Małe uzupełnienie po informacji ze wsparcia ASUS-a...
"Sam problem lezy pomiedzy portem WAN a LANami i dotyczy DNS Relay w routerze - jest nam znany, firmware rozwiazujace ten problem jest w trakcie testów. Jesli wylaczyl Pan pobieranie adresów DNS dla portu WAN - problemy moga sie powtórzyc." zatem zostawiłem wpisane adresy i włączyłem automatyczne pobieranie adresów DNS.

SystemPL
21-04-2009, 22:11
Gdy podlaczacie inne urzadzenie pod modem to jak juz je podlaczycie to musicie zrobic restart modemu (odlaczyc i podlaczyc zasilanie).

Ja nie moglem polaczyc sie z netem na normalnym sofcie. Po zmianie na olega smiga jak zloto :D