Bekijk de volledige versie : WL-500gP V2 czy WL-500W ?
jester1410
15-10-2008, 16:07
Witam, rozwazam zakup jednego z powyższych routerów. Z tego co się zorientowałem, różnica w cenie to jakies 100 złotych. Stąd moje główne pytanie czy 500W jest wart to 100 więcej?
Z tego co widziałem, jedyna znacząca różnica to obsługa 802.11n, chociaż może coś przeoczyłem. Jak wiadomo standardy standardami, a życie życiem. Stąd drugie pytanie - na ile w rzeczywistej szybkości transmisji sie to przekłada?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Witam, rozwazam zakup jednego z powyższych routerów. Z tego co się zorientowałem, różnica w cenie to jakies 100 złotych. Stąd moje główne pytanie czy 500W jest wart to 100 więcej?
Z tego co widziałem, jedyna znacząca różnica to obsługa 802.11n, chociaż może coś przeoczyłem. Jak wiadomo standardy standardami, a życie życiem. Stąd drugie pytanie - na ile w rzeczywistej szybkości transmisji sie to przekłada?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Generalnie to raczej nie wykorzystasz obsługi draftu n, bo do tego musisz mieć też kartę która ten draft obsługuje. Poza tym firmware olega nie obsługuje draftu n a na oryginalnym sofcie routerek się marnuje.
Jeśli chodzi o sam router to zgodnie z tym co jest napisane na tej (http://wiki.openwrt.org/Hardware/Asus) stronie to między wersją V1 i V2 są lekkie różnice na niekorzyść tej drugiej. Mianowicie lekko słabszy procek i karta wifi zamiast miniPCI jest zintegrowana. Podsumowując chyba lepiej jest wziąć wersje V1. Ja sam kupiłem wersje wl-500W ale teraz chyba bym kupił WL-500g Premium V1.
Soft olega obsługuje draft bez problemu więc nie wiem skąd masz takie info. Generalnie WL-500w i WL-500g V1 są identyczne sprzętowo poza tym że G ma kartę minipci w standardzie G, a W w standardzie N. Dodatkowo G ma jedną odkręcaną antene, W ma trzy nieodkręcane.
Moim zdaniem warto dołożyć i kupic WL-500W, jest to inwestycja na przyszłość. Sam jestem zadowolonym użytkownikiem tego modelu i hula na nim DD-WRT v24sp1 Special Edition :)