Results 1 to 2 of 2

Thread: Connecting multi-bay USB drives

  1. #1

    Connecting multi-bay USB drives

    Hi,

    I recently bought a 2-bay USB HDD enclosure that I was using on a windows PC as a raid-1 device. I've now reconfigured it so that the drives are separate (WD 500GB Eco-green).

    Connecting this to linux/windows or os/x shows both drives as separate now, and I can re-partition them and format them in those environments.

    When I connect the enclosure to the wl700ge however, only one of the drives is available to be formatted and mounted by the firmware web page.

    I've tried to take a look via a terminal session with no luck (commands to manipulate the disks seem to elude me).

    I thought the wl700ge used ext3 partitions, but it seems to be using something called ReiserFS.

    Currently, I have two USB drives connected on the back of the wl700ge. One is an 80G for backups, and the other is the dual bay enclosure.

    Is there some limit on the number of drives I can connect? If I remove the 80G drive, will the second 500G drive in the other enclosure become visible?

    Do I need a newer version of some usb library/package?

    Any help would be appreciated. I love the wl700ge; it's a great little box, and it's amazing just how much you can get it to do.

    Thanks

    eznet

  2. #2

    Some more info...

    OK, having hunted the forums some more, I've realised that the wl700ge is treating the two 500gb drives in the enclosure as a raid1 device. In fact, the enclosure CAN be setup as a hardware raid1 device and it used to be.

    I've reconfigured it to be two separate drives, cleaned the rib entries from the drive, and I can partition the two drives independently from a PC.

    For whatever reason though, the router keeps seeing the device as only one drive.

    dmesg outputs:

    SCSI device sdb: 976773168 512-byte hdwr sectors (500108 MB)
    /dev/scsi/host2/bus0/target0/lun0: p1<6>md: bind<scsi/host2/bus0/target0/lun0/part1,1>
    md: nonpersistent superblock ...
    md: scsi/host2/bus0/target0/lun0/part1's event counter: 00000000
    md5: max total readahead window set to 124k
    md5: 1 data-disks, max readahead per data-disk: 124k
    md: bind<md/5,1>
    md: md/5's event counter: 00000000
    md: md6: raid array is not clean -- starting background reconstruction
    md: RAID level 1 does not need chunksize! Continuing anyway.
    md6: max total readahead window set to 124k
    md6: 1 data-disks, max readahead per data-disk: 124k
    raid1: device md/5 operational as mirror 0
    raid1: raid set md6 active with 1 out of 1 mirrors
    md: updating md6 RAID superblock on device
    md: md/5 [events: 00000001]<6>(write) md/5's sb offset: 488281152
    sys mount [dev:/dev/se/6][dir:/shares/ARK1Disk][type:reiserfs]
    sys mount: type:reiserfs, data_page:-2125520896
    mount type: reiserfs -2125520896
    do mount[dev:/dev/se/6][dir:/shares/ARK1Disk][type:reiserfs]
    do add mount [T:reiserfs], [/dev/se/6]
    do kern mount [/dev/se/6]
    reiserfs: checking transaction log (device fe:06) ...
    Using r5 hash to sort names
    reiserfs: Created .reiserfs_priv on se(254,6) - reserved for xattr storage.
    ReiserFS version 3.6.25

    Does anyone have any ideas on how to change this?

    Thanks

    eznet

Similar Threads

  1. linuxrc bug? - WL-500g not booting from usb drive with hub
    By daniel632 in forum WL-500g Custom Development
    Replies: 5
    Last Post: 14-03-2012, 16:28
  2. Проблема: USB 1.1 устройства через USB 2.0 хаб
    By Rambalac in forum Russian Discussion - РУССКИЙ (RU)
    Replies: 30
    Last Post: 15-09-2009, 13:00
  3. 7.09 + USB + hotplug
    By oilinki in forum WL-700g Q&A
    Replies: 0
    Last Post: 18-11-2007, 13:51

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •