Warning: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in ..../includes/class_bootstrap.php(430) : eval()'d code on line 123
Asus Wireless FAQ

AsusForum.NET -- WL500g FAQ

Here you can find answers to questions about how the board works. Use the links or search box below to find your way around.

Known bugs in official Asus firmware (updated 14-may-05)

These bugs are verified by either Oleg or Antiloop.

1. P2P networks causing lost of connectivity due to limited number of connections which firewall is keeps tracking (1024 by default)
Affected versions: all stock firmwares, no easy workaround Fixed in the 1.8.1.7-1 custom firmware

2. Missing timezones at least for Australia, Azores Islands
Affected versions: all stock firmwares, no workaround Fixed in the 1.8.1.7-1 custom firmware

3. Virtual servers does not work with firewall enabled
Affected versions: all stock firmwares, no workaround Fixed in the 1.8.1.7-3 custom firmware

4. PPTP passthrough does not work with firewall enabled
Affected versions: all stock firmwares, no workaround Fixed in the 1.9.2.7-2 custom firmware

5. Radius authentication does not work
Affected versions: 1.9.2.7, no workaround Fixed in the 1.9.2.7-3 custom firmware

6. Client mode does not work as expected: could not access internet in client mode
Affected versions: all stock firmwares, no workaround Fixed in the 1.9.2.7-3 custom

7. Idle timeout and Tx only does not work with PPPoE
Affected versions: all stock firmwares, no workaround Fixed in the 1.9.2.7-3 custom

8. Encryption WPA-PSK AES and WEP, WEP functions like it should but WPA-PSK AES does not function right.
Affected versions: all stock firmwares

9. WDS using WPA encryption does not function. No connection is established.
Affected versions: all stock firmwares except firmware 1.8.1.7

10. Bandwidth management page treat rate values as kilobytes, not kilobits
Affected versions: all stock firmwares Fixed in the 1.9.2.7-3b custom

11. WAN DHCP IP renewal does not work correctly with some ISP configurations, connections get dropped due to reacquiring of IP address.
Affected versions: all stock firmwares Fixed in the 1.9.2.7-3 custom

12. Setting Wireless Mode as 802.11B Only works at 54Mbps when AP is in Hybrid or WDS modus.
Affected versions: discovered at stock firmware 1.9.2.7 no fix available.

13. Web interface requires re-entering username/password regardless of actual inactivity time.
Affected versions: all stock firmwares, starting with 1.8.x.x Fixed in the 1.8.1.7-1 custom.

14. Internal ftp server does not truncate files before overwriting, resulting in corrupted file if newer file is smaller than old one.
Affected versions: all stock firmwares Fixed in the 1.9.2.7-3c custom.

15. BigPond support is broken.
Affected versions: all stock firmwares Use 1.7.5.9-5 custom. Fixed in the 1.9.2.7-4 custom

16. Upgrade from the 1.6.x.x and 1.7.x.x firmwares to 1.8.x.x or newer results in the invalid username used by web interface. It's no longer possible to access unit, both with admin/admin and user definded pair
Affected versions: all stock firmwares starting with 1.8.x.x Workaround: reset your router to defaults by pressing restore button for 5 seconds.

17. SSID with spaces does not work in the client mode.
Affected versions: all stock firmwares Fixed in the 1.9.2.7-4 custom

18. WL-500g Deluxe fails to enable WAN port in the AP mode with an updated bootloader.
Affected versions: all stock firmwares Fixed in the 1.9.2.7-5 custom

19. Web interface posts fields with value of zero as an empty field, this results in various problems.
Affected versions: all stock firmwares Fixed in the 1.9.2.7-5 custom

20. MAC cloning does not work with wl500g deluxe.
Affected versions: all stock firmwares Fixed in the 1.9.2.7-5 custom

21. Unable to transfer any data to/from built-in ftp server when client is running in passive mode and server port is not 21.
Affected versions: all stock firmwares

22. Old UPnP rules are get added to firewall settings regardless of disabled UPnP status.
Affected versions: all stock firmwares Fixed in the 1.9.2.7-5 custom

23. Bug in the ethernet module code (probably "WAN port dies workaround") is causing spontaneous wl500g reboots, leading to loose of connection and overall instability.
Affected versions: all stock firmwares starting with 1.9.2.7 Fixed in the 1.9.2.7-5 custom
24. WPA-PSK is broken in wireless client mode.
Affected versions: all stock firmwares starting with 1.9.2.7 Fixed in the 1.9.2.7-5a custom
25. Bug in ftp server prevents uploading files to directories other that ftp server root.
Affected versions: all stock firmwares Fixed in the 1.9.2.7-5a custom

How to setup a LPRServer on XP, MAC OS9.2 and MAC OSX

Note:this is only for setting up LPRServer !!


* MS Windows XP:
1. Run the “Add Printer Wizard” from Start | Printers and Faxes | Add Printer. Press “Next”.

2. Choose “Local printer attached to this computer” then press ”Next”.

3. Click on “Create a new port” and select “Standard TCP/IP Port” in the pull down menu. Then press “Next”.

4. “Add Standard TCP/IP Printer Port Wizard” is invoked. Press “Next”.

5. Input the IP address of WL500g in the “Printer Name or IP Address” field and the press “Next”.

6. Click on “Custom” and then press “Settings… ”.

7. Select Protocol “LPR” and type LPRServer in “Queue Name field”.

8. After completing settings, press “Next”.

9. Press “Finish” to complete the “Add Standard TCP/IP Printer Port Wizard” and go back to “Add Printer Wizard”.

10. Find your manufacturer and model. Click “Have Disk” if you cannot find it in the list and use the driver provided with your computer.

11. Click “Next” to set this as your default printer.

12. You can print a test page.

13. Click “Finish” to complete the setting and close the wizard.

* MAC OS 9.2
1. Run the “Desktop Printer Utility”. Select “Printer (LPR)” and press “OK”.

2. In the following window, press second “Change”, the one of LPR Printer Selection, first.

3. Insert the IP address of WL500g in the “Printer Address” and then press “Verify”. If all settings and connections are correct, the location of WL500g will be verified.

4. Enter LPRServer in the “Queue” field and then press “OK”.

5. Then press the “Change” of “PostScript Printer Description (PPD) File”.

6. Select the model of your printer and press “Select”. If you cannot find your printer, you need to install the software of your printer.

7. After the settings above, press “Create”.

8. Name your desktop printer and press “Save” to complete the setting.

* MAC OSX
1. In “System Preference”, double click “Print & Fax”.

2. In “Print & Fax”, click “Set Up Printers”.

3. Press “Add”.

4. Select “IP Routing”, Printer Type: “LPD/LPR”, and then key in the IP address of WL500g and LPRServer in “Printer Address” field and “Queue Name” field
respectively. Choose the manufacturer of your printer in the “Printer Model” field and then select the model and press “Add”.

5. After the settings above, your printer is set in the “Printer List”.

6. Leave “Printer List” and select the default printer in Print Dialog. Leave “Print & Fax” to complete the setting.

Upgraded to firmware v1.8.x.x or higher now I can not login anymore

when you are upgrading from a firmware lower than v1.8.0.0 you have to restore defaults and start configuring the device again.

You can NOT use a old backup file, as your router will probably malfunction then.


You can restore the defaults by pressing the restore button while power is already on, and holding it for ~5 seconds.
Second way to restore is to enter NO login name, and as password 'admin' and choose to restore from the websetup.

Where can I find the hidden Admin page ?

someone tells me to perform some commands at the HIDDEN ADMIN PAGE, but I have no idea where they are talking about.


well this is very simple you can find it at:

http://my.router/Main_AdmStatus_Content.asp


or my.router may be replaced by your routers IP e.g.

http://192.168.1.1/Main_AdmStatus_Content.asp

My Wireless connection is very low / slow or drops it connection.

here are a few tips to help try solve your problem:

* Turn off your router for 10 minutes, then turn it on. See if the problem persist.

* pick a channel aboven 6, using channel 11 or 13 should work nice try other if 11 or 13 will not solve your problem

* check your antenna it may be broken, replace it with another one if possible.
You can also disconnect the antenna, go sit nearby the router (1 meter) and see if the problem persist(also try this with antenna connected ofcourse!)

* try with another wireless card to see if your card is not broken or malfunctioning.

* your house is not suitable and disturbs wireless signals. Move to another house, or replace the house.

[WDS] How fast is WDS over network ?

used configuration:
WL500g1 with WDS encryption using WPA-PSK AES
WL500g2 with WDS encryption using WPA-PSK AES

both running 1.8.1.7-3 (custom) firmware

at WL500g1 I connected 1 PC as FTP server
at WL500g2 I connected 1 Notebook with FTP client software
both are at channel 11

I transferred a file of 500Megabyte

this is the result:
Citaat:
Transfer queue completed
Transferred 1 file totaling 545,98 MB in 05:28 (1.709,74 KBps)


the distance between the 2 AP's are 3 meters

between/around them there is at this moment a lot of wireless stuff which can possibly interrupt behaviour:
1x Asus WL300 accesspoint (atmel 802.11b) channel 13
1x Tornado 242 wireless router (TI chipset) channel 11 as it seems (default settings, currently testing unit)
1x A716 acting as client to asus WL300
1x A2500H connected to Tornado 242 wireless router (standing next to WL500g2)

this should all of you give an idea of the speed

some people thought WDS was limited to 2Megabit/sec, this proves it is NOT.

Search FAQ

Select this option if you would like your search to look in the text of FAQ items as well as their titles.

Select an option here to specify how you would like your search query to be treated. 'Any words' will return the most numerous but possibly least relevant results, while 'Complete phrase' will return only results that contain exactly what you are searching for.