PDA

View Full Version : WL-500gP V2 - DOWNLOAD MASTER

Warlock
18-07-2008, 09:45
Witam...

Zakupiłem router WL-500gP V2 - próbuje od tygodnia uruchomić na nim funkcję DOWNLOAD MASTER, niestety bez skutku :(

Oczywiście pobrałem już najnowszy firmware oraz soft... ale nic to nie dało, na stronach różnistych znalazłem jedynie tyle, że funkcja nie uruchamia się gdy podłączony jest niekompatybilny dysk.
Ja podłączyłem zwykłego pendrive, sformatowany w ext2, router poprawnie go wykrywa i montuje, działa FTP i SAMBA, mogę pobierać i zapisywać na nim pliki... niestety DOWNLOAD MASTER nie uruchamia się (w logu brak wpisu), program twierdzi że nie znalazł urządzeń.

Nie mam już pomysłów co jeszcze mógłbym zrobić... na co ta usługa jest jeszcze wrażliwa... może ktoś wymyślił coś mądrego ???

Z góry dzięki...
Pozdrawiam...
A.

ciupol
18-07-2008, 13:51
Miałem taki sam problem, głowiłem się nad tym niesamowicie długo i okazało się że to wina firewalla (używam Eset Smart Security). Niby w połączenia download mastera były odblokowane ale i tak Eset go nie przepuszczał. Nie pamiętam co wtedy zmieniłem w ustawieniach, troche czasu mi to zajeło grzebanie w ustawieniach ale w końcu DM zaczął działać. Więc ja polecam grzebanie w ustawieniach firewalla. Dodatkowo pamietaj żeby włączyć DM w firmwarze routera (w zakładce usb application enable download master na yes). Pozdrawiam

Warlock
18-07-2008, 16:29
W routerku oczywiście mam włączone...

A czy to normalne że usługa ta nie startuje automatycznie (w logu brak wpisu), czy jej start uzależniony jest od nawiązania połączenia przez program zarządzający ???

Zobaczę co na to Kaspersky - ew. spróbuję na jakimś testowym XP bez zabezpieczeń...

ciupol
18-07-2008, 22:40
u mnie w logu na routerze jest wpis że uruchamiany jest demon download master zaraz po restarcie routera jeszcze przed połączeniem się programem z PC, więc w twoim przypadku tu może być pies pogrzebany

Warlock
22-07-2008, 12:16
Udało mi się to wreszcie uruchomić... nie tylko firewall mógłbyc problemem, ale także Vista... pod XP zadziałało odrazu.

Ale pojawił się jeszcze inny problem... otóż kiedy router już pobiera pliki, to bardzo często zrywa połączenie, muszę znów z poziomu komputera wydac polecenie pobierania... a co gorsze, mam wrażenie że od czasu podłączenia pondrive zdarza mu się zawiesić, co gorsze tak paskudnie że muszę go wyłączyć bo inaczej nie chce się zresetować...
Znów nie mam pomysłów co z tym zrobić, narazie odłączyłem pendrive i będę obserwował czy też się zawiesza.

UPDATE: 01.08.2008

No i problem się rozwiązł... coś było nie tak z firmware... ale zainstalowałem znalezioną tu wersję 3.0.2.6 i działa idealnie... :)

hackereq
15-12-2008, 13:34
mam identyczny problem tyle, że na wl-500wp
też nie mogę się połaczyć download masterem
po uruchomieniu na ruterze run_apps otrzymuje:
skip running DMS & DM
Error reading file /tmp/harddisk/part0/.apps/bin.

Lesiuk
19-12-2008, 15:20
Ludzie darujcie sobie ten Download Master,
zainstalujcie firmware olega i zapomnijcie o tym syfie

Witam...

Zakupiłem router WL-500gP V2 - próbuje od tygodnia uruchomić na nim funkcję DOWNLOAD MASTER, niestety bez skutku :(

Oczywiście pobrałem już najnowszy firmware oraz soft... ale nic to nie dało, na stronach różnistych znalazłem jedynie tyle, że funkcja nie uruchamia się gdy podłączony jest niekompatybilny dysk.
Ja podłączyłem zwykłego pendrive, sformatowany w ext2, router poprawnie go wykrywa i montuje, działa FTP i SAMBA, mogę pobierać i zapisywać na nim pliki... niestety DOWNLOAD MASTER nie uruchamia się (w logu brak wpisu), program twierdzi że nie znalazł urządzeń.

Nie mam już pomysłów co jeszcze mógłbym zrobić... na co ta usługa jest jeszcze wrażliwa... może ktoś wymyślił coś mądrego ???

Z góry dzięki...
Pozdrawiam...
A.